Nová nova v Perseovi

Nenechte si ujít včera objevenou novu s označením V0392 Persei! Tato událost hodná našich Astronomických událostí by neměla zapadnout, neboť jde dost možná o historický okamžik. Jak sám všem dobře známý John Bortle říká: „Jde o unikátní případ v dějinách astronomie proměnných hvězd.“

Nečekané vzplanutí V0392 Per objevil 29. 4. japonský astronom Yuji Nakamura. Jasnost této proměnné hvězdy typu UG kolísá běžně mezi 14,1 a 16,9 mag, nyní však prodělala outburst až na 6,2 mag a je tedy najednou pohodlně viditelná i v malém triedru. Astronomové snad ani nepamatují, kdy se z UG hvězdy stala nova, mají tedy nyní dozajista nad čím přemýšlet.

Tento zajímavý objekt najdeme na večerní obloze nad severozápadem. Měsíc už nebude rušit a souhvězdí Persea je v těchto dnech začátkem astronomického soumraku ještě dostatečně vysoko. Není ani nutná úplná tma, už kolem 21.30 SELČ je v triedru nova dobře patrná jako hvězda, co tam nemá co dělat. Na místo lze snadno doskákat, odpíchnout se lze nejlépe od Capelly ze sousedního souhvězdí Vozky.

Odhadl jsem ji dnes na 6,5 mag. Uvidíme, jak se její jasnost bude v dalších dnech vyvíjet. V jednom zorném poli je pak i pěkná binokulární dvojhvězda S451 s jasností složek 7,5 a 7,6 mag vzdálených od sebe 58,4″.

Nechte velké roury prozatím zahálet, oprašte malé triedry a využijte jasných večerů na pozorování něčeho nového a neokoukaného, jako je třeba nová nova :o)

Vic KaL ◊!

 

4 komentářů k “Nová nova v Perseovi”

  1. Martin Gembec

    Nova se poměrně snadno hledá, zvláště teď po setmění. Přišla mi však dneska 1. května už pod 7 mag, nejspíš 7,2. Uvidíme, co dál. Je to zajímavá hvězda. Díky za včasný článek.

  2. Aleš Majer

    V triedru 15x70ED na stativu byla vidět již za soumraku ve 21 SELČ, ale přesně jak píše MaG, odhadl jsem ji rovněž na 7,2-7,3 mag.

  3. Vic

    Jo, dnes už je slabší. Jde to rychleji, než jsem čekal. Uvidíme, jestli si to nerozmyslí a ještě znovu nezjasní.

  4. Vic

    Dnes už spadla na 8,0 mag, vidět je ale v triedru stále dobře. Místo ohňostroje mi tentokrát pozorování zpestřuje vzdálená bouřka.