Úplné zatmění Měsíce 27. 7. 2018

Máme za sebou nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Ačkoli počasí nebylo dokonalé, u nás na severu Čech bylo více než shovívavé a tak se pozorovaly planety a zatmělý Měsíc od soumraku až do noci. Hlavními pozorovacími místy pro veřejnost byla Hvězdárna Turnov a Jablonec nad Nisou. Jsme rádi, že jsme se o radost z tohoto úkazu i o krásu planet Sluneční soustavy mohli podělit s mnoha návštěvníky obou pozorovacích stanovišť.

zatmění Měsíce 20180727 ve 21:50 SELČ
Úplné zatmění Měsíce ve 21:50 SELČ, ohnisko 600 mm

Pozorování v Jablonci vyšlo téměř dokonale

Na dvě desítky zájemců se sešly na kopci ve Mšeně v Jablonci nad Nisou. Začátek zatmění nám sice pokazily vzdálené oblaky z rozpadajících se bouří, takže záměr vidět vycházející částečně zatmělý Měsíc za rozhlednou na Černé studnici nevyšel. Čas byl však vyplněn pozorováním Venuše, Jupiteru a Saturnu.

Měsíc se nakonec vynořil krátce po půl desáté, zrovna když vstoupil úplně do zemského stínu. Na bezoblačnou část oblohy pak povylezl už ve 21:45 a setrval zde po celou dobu zatmění, pouze kolem maxima ve 22:20 se na něj nasunul jakýsi slabý oblak a konec částečného zatmění už se dal pozorovat jen přes vrstvu vysoké oblačnosti.

Pozorovalo se donesenými příručními dalekohledy a dále triedrem 20×80 a dalekohledem na počítačem řízené montáži o průměru 15 cm. Byla to optimální kombinace. Ve velkém dalekohledu jsme si vychutnali především planety a v triedru byl zase kvitován více pohled na nádherně zbarvený zatmělý Měsíc.

Někteří se pokoušeli Měsíc fotografovat vlastními prostředky. Já za pořadatele pak přikládám své fotografie zrcadlovkou Canon 5D přes 8cm dalekohled a také momentky pořízené kompaktem Canon G16.

Foto a text: Martin Gembec

zatmění Měsíce 20180727 ve 22:15 SELČ
Úplné zatmění Měsíce ve 22:15 SELČ, ohnisko 600 mm

Měsíc a Mars během zatmění ve 22:45 SELČ
Měsíc a Mars během zatmění ve 22:45 SELČ

Výstup Měsíce ze stínu ve 23:12 a 23:14 SELČ
Výstup Měsíce ze stínu ve 23:12 a 23:14 SELČ, ohnisko 600 mm

Částečně zatmělý Měsíc ve 23:25 SELČ
Částečně zatmělý Měsíc ve 23:25 SELČ, ohnisko 600 mm

Pozorování v Jablonci nad Nisou
Momentka z pozorování v Jablonci nad Nisou

Zatmění Měsíce aneb turnovský masakr

Ačkoliv předpovědní modely nebyly zrovna optimistické, po přechodu odpolední vlny bouřek se na severu Čech celkem vyjasnilo a šance na pozorování zatmění se výrazně zvětšila. Klub astronomů Liberecka připravil hlavní akci pro veřejnost na hvězdárně v Turnově.

Již kolem 20. hodiny se začali sjíždět první nedočkavci, které jsme ovšem ještě poslali na kávu do nedaleké cukrárny, neboť bylo třeba v klidu dokončit instalaci a ustavení dalekohledů na terase a na pozemku před hvězdárnou. Přesně jak jsme inzerovali, ve 20:30 se brána otevřela pro veřejnost a začaly proudit davy pozorování chtivých návštěvníků.

Na soumrakové obloze jsme ukazovali Venuši ve výrazné fázi a také Jupiter s oblačnými pásy. S postupujícím soumrakem se vynořila čtveřice jeho největších měsíců a také Saturn s krásným prstencem, na nějž jsme samozřejmě namířili také část dalekohledů. Těch jsme měli pro zájemce k dispozici celkem 10 a obsluhovalo je 8 členů ČASu. Shlédli jsme večerní přelet ISS, padalo i celkem dost meteorů, jen ten zatmělý Měsíc ne a ne se ukázat. Nad JV se totiž do výšky asi 10° rozprostíral pás oblačnosti (té která zabránila pozorování úkazu ve valné části východních Čech a Moravy). To už ho na hvězdárně společně s námi vyhlíželo několik desítek lidí.

Dočkali jsme se až krátce před koncem fáze úplného zatmění a výstup Měsíce ze zemského stínu už bylo možné sledovat nerušeně. Největší vytrvalci, podle hesla „kdo si počká, ten se dočká“ měli možnost podívat se po půlnoci i na Mars v opozici. Když jsem kolem jedné hodiny ranní zavíral kupoli, byli jsme všichni celkem rádi, že to máme za sebou, neboť v průběhu večera se u okulárů vystřídalo určitě několik stovek zájemců. Pár momentek pořízených mobilem v době, kdy ještě bylo možné se v davu volně pohybovat…

Potěšilo nás, že pozorování se zúčastnil i pravnuk dr. Šolce – zakladatele a mecenáše turnovské hvězdárny.

Text a foto: Aleš Majer

Přijíždí první nedočkavci
Přijíždí první nedočkavci

Zájem o techniku
Zájem o techniku

V hledáčku Kozákov
V hledáčku Kozákov

Terasa se plní
Terasa se plní

Pozoruje se Venuše
Pozoruje se Venuše


Parkoviště se plní

Instalace dalekohledů před hvězdárnou
Instalace dalekohledů před hvězdárnou

Instalace dalekohledů na terase
Instalace dalekohledů na terase

Mladí adepti astronomie
Mladí adepti astronomie

Masakr začíná
Masakr začíná

Jeden komentář k “Úplné zatmění Měsíce 27. 7. 2018”

  1. Aleš Majer

    V textu jsem opomenul uvést jednu zajímavost. Pozorování se zúčastnil i pravnuk dr. Šolce – zakladatele a mecenáše turnovské hvězdárny.