Vizuálně objevená kometa Donem Machholzem

Musíme si už zvyknout, že automatické přehlídky oblohy vychytají prakticky všechna neznámá tělesa. Občas se však především úhlově blízko Slunci může náhle zjasnit kometa, kterou prostě vidět nemohou. A tam pátrají fotograficky a vizuálně někteří amatérští astronomové. Jedním z nejúspěšnějších je Don Machholz. Povedl se mu opravdu skvělý kousek, když po osmi letech od posledního vizuálního objevu opět našel kometu okem u dalekohledu (jeho už 12. kometa).

Kometa má jasnost asi 9 mag a nachází se v souhvězdí Panny. Je tedy viditelnátěsně před svítáním a během něj. Kometu pozoroval nejprve Machholz, ale nezávisle na něm ji fotograficky objevili ještě další amatérští astronomové – Japonci Fujikawa a Iwamoto. Kometa by tedy mohla mít označení C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto), to je však zatím neoficiální (edit 11. 11. večer – už je to oficiální). Pomocí robotického dalekohledu na La Palmě ji zachytil i Martin Mašek a 11. listopadu ráno jsem se na ni podíval také.

Kometa se hledá snadno, níže je přibližná efemerida a z ní nakreslená mapka poloh komety. Prolétá kolem známé gammy Virginis, Porrimy.

efemerida 2018 V1

kometa 2018 v1 mapka

Z našich astronomů kometu jako první fotil Martin Mašek. Použil robotický dalekohled Fyzikálního ústavu Akademie věd umístěný na Kanárských ostrovech.

Kometa 2018 V1 z La Palmy
Kometa robotickým dalekohledem FRAM z La Palmy, foto: Martin Mašek

Kometa se mi v triedru 20×80 jevila podobně, jako když jsme se dívali na kometu Encke. Tedy malá kondenzovaná kulička. Kometa se mi zdála hodně jasná, odhadl jsem ji asi na 8,5 mag. Průměr vnitřní jasné komy je kolem 2 úhlových minut, ale celková koma má asi 4′. ohon je i fotograficky obtížný, chtělo by to CCD kameru.

Kometa 2018 V1
Kometa z Frýdlantska u Raspenavy, ořez o velikosti 30×18′, sever nahoře, expozice 16×60 sekund, Canon 30D, Celestron ED80/600 s reduktorem Vixen 0,67×.

Kometa 2018 V1
Celkové pole EDčka o velikosti asi 3×2 stupně

Pozoruhodný snímek se mi podařilo zachytit po dvou minutách focení. Na čtvrtém snímku v sérii jsem objevil stopu meteoru. Má všechny typické znaky, od změny tloušťky, po změnu barvy. Dokonce je patrné, že během 60ti sekundové expozice musel padnout poměrně brzy, protože se zčásti do snímku zachytila i jeho počínající rozplývající se stopa (přiléhá zleva k samotné stopě meteoru). Kolikrát se meteor netrefí ani do zorného pole širokého desítky stupňů, zde je zachycen v poli 3×2 stupně :-)

Kometa 2018 V1 a meteor

Kometa je patrná dokonce i na širokoúhlém snímku s kuželem zvířetníkového světla. Podle této fotografie bych odhad jasu poopravil na 9 mag.

kometa a krajina

Nedaleko Spiky v Panně vycházela i Venuše. Její jasný srpek byl i v malé výšce překvapivě ostrý. Jde o výřez z expozicí 1/2000 sekundy.

Venuše

Martin Gembec

8 komentářů k “Vizuálně objevená kometa Donem Machholzem”

  1. ladin

    teda ty jseš Martine fakt nadšenec, dík za pěkný fotky a článek pro nás amaterké kometární nemeterology.

  2. Martin Gembec

    No však chápeš. Bylo to rozhodnutí okamžiku. Na nemocenské už nejsem, tak jsem jel :-)

  3. Vic

    Je opravdu jasná a pohodlně viditelná i v triedru 12×50. Vypadá jako kulová hvězdokupa, jen rozlišit na hvězdy ani v dalekohledu jaksi nejde. U Porrimy se nyní i dobře hledá, tak doporučuju neotálet, ona dlouho čekat nebude.
    Na kometách se mi líbí ta nevyzpytatelnost. Už jsem nevěřil, že letos přidám ke svým 190 kouskům ještě nějakou další a hle! Objevila se nová jasná potvůrka, která může směle soutěžit o kometu roku.

  4. Aleš Majer

    Kometu jsem shlédl rovněž v pondělí ráno kolem 5.30 a ani jsem nemusel kvůli ní nikam jezdit, jak jsem původně plánoval. Je tak jasná, že byla krásně vidět i z města ve 100mm APM binaru, stačilo otevřít okno, položit dalekohled na parapet a namířit na Porrimu. V menším triedru 15×70 byla také patrná i když slabě.

  5. Martin (Spaca4y AF)

    Dnes ráno se usmálo štěstí i na mě. Tady na hradecku ráno pravidelně mlhy, až dnes konečně lepší podmínky. :-) Pozorována přímo z vesnice, v 5:10, naštěstí se dostala již těsně nad střechu sousedního domu. Parádně jasná, kondenzovaná, nalezená bez problémů v dobsonu při zvětšení cca 70x, ještě lépe vidět při 120x. Bohužel triedr jsem nestihl vyzkoušet, musel jsem už mazat do zaměstnání.

  6. Roman H

    I 16.11. byla z Jizerek v 5 ráno pěkně vidět: https://www.zonerama.com/RomanHujer/Photo/4124852/165482001
    nebo
    http://astrofotky.cz/gallery.php?show=RomanHujer/1542405658.jpg

    Roman

  7. Martin Gembec

    Romane, na můj vkus máš pozadí fotek moc černé, zkus se na to podívat. Chápu, že o moc se už vzhled komety nezmění, ale zajímal by mě vzhled fotky po přepracování na ne úplně černé pozadí, prostě aby hodnoty nebyly 0,0,0, protože ani obloha v noci není úplně černá.

  8. Roman H

    Martine odkaz na upravenou fotu jsem ti poslal přes aajjjaa
    Roman