Tip na dnešní pozorování – Merkur

Je polovia února a s tlakovou výší přišly opět krásné slunné dny zakončené nádhernými západy slunce. Noční obloze začíná kralovat Měsíc, který bude 19. 2. v úplňku. Než se však den přehoupne v noc, máme první letošní šanci na pozorování nejmenší planety naší sluneční soustavy – Merkura.

V těchto dnech zapadá Slunce kolem čtvrt na šest a Merkur s elongací kolem 13 stupňů zmizí pod obzorem asi o hodinu později. Je tak viditelný nízko nad západem před 18. hodinou středoevropského času, kdy je sice ještě dost světlo, ale planeta díký své jasnosti −1,1 mag je snadným cílem i pro neozbrojené oko. Pro prvotní vyhledání je samozřejmě lepší použít triedr nebo dalekohled se širokým zorným polem.

Pozoroval jsem ho včera v 17.50 pouhým okem, kdy se pěkně třpytil v soumrakové oranžádě. Pro nalezení stačilo zametat triedrem pár stupňů nad obzorem, mapka nebyla třeba. Průměr má 5,6″ a fázi 86 %, takže i ve větším přístroji vypadá jen jako maličká kulička.

Podmínky pro pozorování se budou ještě pár dní zlepšovat a počasi také, zdá se, vydrží, tak neváhejte a jukněte na nejbližší planetu ke Slunci třeba zrovna dnes.

Vic KaL ◊!

5 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – Merkur”

  1. Vic

    Dnes nebyla taková prúzračnost, ale Merkura jsem v triedru 12×50 spatřil už v 17.30, tedy nějakých 10 minut po západu slunce. V pidibinu 2×54 byl vidět o 5 minut později a okem o dalších 10 minut déle, tj. v 17.45 SEČ.

  2. slappy

    Vskutku krásné barvy při západu Slunce! Merkur jsem si dnes našel po tři čtvrtě na šest. Vždycky si na něm testuju zrak. Když obloha trochu ztmavla, byl jsem schopný vidět ho i bez brýlí (~1D). Díky za tip : )

  3. Vic

    U nás byla dnes na západě jemná vysoká, tak jsem ho okem spatřil až v 17.50. Nechtělo se mi nikam na kopec, tak jsem koukal od nás z údolí, kde mi už ale v 17.55 zapadl…

  4. Aleš Majer

    Páteční večer se vyjasnilo, tak jsem vyrazil do nedaleké Ještědské ulice s dobrým výhledem k západu vybaven triedrem WO 7x50ED. Předtím jsem si nasimuloval polohu Merkuru v peakfinderu a tak jsem věděl, že by měl z mého pozorovacího stanoviště být 10° vysoko přesně nad špičkou Císařského kamene. A také ano – ihned po namíření triedru do těchto míst v 17.40 v zorném poli svítila jasná hvězdička. Pouhým okem jsem je spatřil o 10 minut později a ještě chvíli pak sledoval jak kolem něj prolétají proudová letadla a malují na červánkové nebe oranžové lajny. Díky čerstvému větru bylo dost mrazivo a stále bojujíc s dozvuky silného nachlazení, raději jsem vyrazil k domovu s tím, že po setmění se ještě vydám za kometou Iwamoto (viz koment kometární okénko).

  5. Roman H

    Po vizuální pozorování v neděli 24.2. se mi dnes 26.2.18:25 podařilo Merkur také zachytit na kameru ZWO ASi178MC v primárním ohnisku Newtona 150/750mm.
    Snímek je zde:
    https://www.zonerama.com/RomanHujer/Photo/5049741/176137917