Tip na dnešní pozorování – zákryt hvězdy planetkou

Počasí stále přeje, tak tu máme šanci na reparát. Poslední nadějný zákryt hvězdy 11,8 mag planetkou (334) Chicago zhatila pár minut před úkazem oblačnost, dnes to ale vypadá, že by to mohlo klapnout. V čase přibližně 21.27 SEČ dojde ke zmizení hvězdičky 11,7 mag v souhvězdí Jednorožce, kterou na maličký okamžik zakryje asteroid (276) Adelheid o jasnosti 13,4 mag. Pro naše pozorovací stanoviště na severu Čech je to prakticky tutovka.

Ovšem úplně snadné to nebude. Obloze kraluje Měsíc a ten bude ve fázi 95 % jen 31 stupňů daleko v Raku. Pro vizuální pozorování bude tedy třeba pořádný dalekohled, ačkoliv z jasnosti zakrývané hvězdy by se mohlo zdát, že bude stačit větší binárek. Tady se vyplatí vzít kanón na vrabce. Za sebe mohu doporučit i použití binohlavy. Dvě oči se spíš nedají ošálit proměnlivým seeingem.

Samotný úkaz, ke kterému dojde v rozumné výšce skoro třiceti srupňů nad jihem, potrvá jen pár vteřinek. V ideálním případě to může být až 11 sekund, ale v reálu to bude méně. Může se i stát, že to někdo blbě spočítal a neuvidíme nic, ale to je málo pravděpodobné. Každopádně je potřeba se včas připravit, zejména pak najít správnou hvězdu. K tomu poslouží mapky na stránkách Steva Prestona.

Tak lovu zdar!

Vic KaL ◊!

PS: Komu se to zalíbilo, může rovnou sednout na letadlo a skočit si na otočku do Chile, kde dojde v úterý ráno k zákrytu Síria

2 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – zákryt hvězdy planetkou”

  1. Vic

    Tak ani tentokrát to nevyšlo. Hustá vysoká oblačnost všechno pokazila. Ani v 16″ dobsonu nebylo nic vidět, dosah jsem měl necelých 11 mag. Při MHV sotva 3 mag se není ani čemu divit. Tak snad příště…

  2. ladis

    Výsledky mého měření zákrytu planetkou Adelheid:

    http://www.euraster.net/results/2019/index.html#0217-276
    http://www.euraster.net/results/2019/20190217-Adelheid_crd.gif