Kometární okénko – srpen 2019

První srpnový nov přinesl i několik jasných nocí, z nichž suveréně nejlepší se stala ta poslední, ta na dnešek. Obloha byla v Jizerských horách po dešti jako vymetená. SQM-L zkraje noci ukazovalo kolem 21,5 MSA, nefoukalo, ale nerosilo se, zkrátka co víc si člověk může přát? Noci jsou už celkem dlouhé (i když i chladné…  4 °C), takže bývá spousta času třeba i na komety. Těch oproti minulému měsíci pár ubylo, ale několik nových zase přibylo. Které to jsou?

Vizuálně pozorovat v malých přístrojích můžeme nyní dobrý půl tucet kousků. Bohužel většinu až nad ránem. Zvečera je dobře k vidění jen periodická 68P/Klemola. Z domova ji v 40cm dobsonu sotva vykoukám, ale pod lepší oblohou to je i přes jasnost kolem 14 mag snadný cíl. Nachází se v těchto dnech v Hadonoši nedaleko kulové hvězdokupy M10.

Nejjasnější je nyní stále C/2018 W2 (Africano). Tu najdeme na severu v Žirafě jižně od známé Kembleovy kaskády, takže je vidět i večer, ale lepší si ji nechat povylézt výš na obzor nad ránem. Na horské obloze svítí už docela výrazně (11 mag), i když je to dosti difúzní potvůrka, takže někoho může možná i trochu zklamat. Bude ale ještě do září zjasňovat, tak uvidíme, co nakonec předvede. Platí na ni spíše menší zvětšení.

Kometa C/2018 W2 (Africano), 5 .8. 2019, Alšovice, Newton 150/750 mm, MPCC M III, Canon EOS 1300D, 80×120 sec, ISO 1600, Dark, Flat, Bias, EQ6 Pro SynScan, řízení expozice a pointace ZWO ASIAIR, zpracování DSS a PixInsight, ZonerX, © Roman Hujer

Nad ránem je nabídka bohatší. 29P/Schwassmann-Wachmann prodělala právě další outburts, takže se teď jeví znovu jako lehce rozostřená hvězdička s jasností kolem 13 mag. Té můžete klidně nakládat, co danou noc snesou podmínky (>250×).

Podobně můžete oroštovat zvětšení i na „Cassiho“ periodické kometě 260P/McNaught, kterou najdeme také v Rybách. Naposledy jsme ji pozorovali v roce 2012 a vida, už je tu zas. Zatím je slaboučká, má kolem 14 mag, ale pro 16″ zrcadlo to je hračka. Do podzimu bude ještě zjasňovat, tak není nutno zas tak spěchat.

V sousedním Beranu na vás nad ránem čeká pěkná C/2018 N2 (ASASSN). Vypadá jako malá difúzní kulička a je docela nápadná, i když má zatím jen kolem 12 mag. Do zimy ještě trochu přibere, co se týče svého třpytu, takže to vypadá, že tu máme další hezkou vlasatici pro druhou půlku roku. Mimochodem, je to moje už 198. kometa…

A za svítání ještě zkuste namířit svá kukátka do Býka na C/2017 T2 (PanSTARRS). Není rozhodně tak jasná, jak některé optimistické odhady ze světa naznačují, vykoukat se tam na rozednívající se obloze něco přesto dá. Naposled jsem na ni civěl v zimě, pak zmizela u Slunce a teď ji máme zpět. Příští rok by se měla dostat až do dosahu triedrů, takže zatím také není nutno tlačit přiliš na pilu, její čas teprve přijde.

Bohužel už asi nikdy neuvidíme překvapení závěru roku 2012 – kometu 168P/Hergenrother. Zdá se, že se při minulém úchvatném návratu začala drolit a teď na ni čekáme marně, neboť se už asi definitivně rozpadla.

Nechme se překvapit, co přinesou další týdny. Komety jsou nevyzpytatelné… A proto tak krásné!

Vic KaL ◊!

9 komentářů k “Kometární okénko – srpen 2019”

  1. Martin P.

    Pěkný článek jako vždy. Bohužel jsem zatím dal jenom tu nejjasnější C/2018 W2 (Africano), ostatní odolávají. Horší obloha a menší dalekohled je znát. Ale příležitost zkoušet ještě bude… ;-)

  2. Vic

    Slušně viditelná v malých kukátkách by měla být i C/2018 N2 (ASASSN). Jen to chce si přivstat na ni tak ve 3 ráno, když už vystoupá dostatečně vysoko. Je to také jen taková malá difúzní kulička, ale už docela nápadná. Kvalitní obloha je ovšem základ, to je jasné. Tak lovu zdar a dej vědět, jak se zadařilo!

  3. Martin P.

    Dnes by po půlnoci mohlo být jasno. Vstanu si a zkusím štěstí. Měsíc naštěstí už zapadne. V sobotu plánuji výlet na Jizerku. Třeba se tam uvidíme… Předpověď na odpoledne nic moc, ale chtěl bych jet.

  4. Vic

    Dal jsem si budík na 02.30, ale jako na potvoru se u nás akorát zatáhlo. Na Jizerku se chystáme, ale prognóza počasí opravdu moc příznivě nevypadá…

  5. Martin P.

    Já vstával v 1:15, vydržel jsem do 3:30. Počasí vyšlo, pěkná noc. V cca 3 hodiny jsem „zdolal“ C/2018 N2 (ASASSN). :-) Chtělo to trochu trpělivosti, nepraští do očí, ale po chvilce jsem ji bezpečně detekoval. Zkoušel jsem taky 29P, ale tam to nedopadlo. Nebyl jsem si jistý, jestli vidím kometu či nějakou hodně slabou hvězdu (šel jsem až do zvětšení 360x). DSO jsem si tentokrát nepřipravil pro pozorování (jen okouknul pár klasik, co znám z paměti), ale doplnil jsem svůj seznam planetek o první pozorování následujíích kousků: (16) Psyche, (39) Laetitia, (14) Irene a (52) Europa. Další jsem si nechal na příště.

  6. Vic

    Gratuluji!
    Myslím, že to mohla 29P být. Jeví se teď po posledním outburstu z minulého týdne jako neostrá hvězdička kolem 14 mag. Pro příště bych se zaměřil ještě i na 260P, která bude nyní rychle zjasňovat. Teď je to také jen taková slaboučká „měkká“ hvězdička.
    Jinak letní měsíce jsou na pozorování asteroidů jako stvořené.
    Zpestřením jsou pak meteory, kterých už padá požehnaně…

  7. Martin P.

    Ahoj Vicu. Mám na tebe dotaz. Příští týden jedu s rodinou na Istrii k Pule. Dobsona nepoberu, ale beru alespoň ED100 na AZ4. Stellarium mi ukazuje ve Štíru kometu P/2008 Y12 SOHO ve slušných jasnostech kolem 7 – 8 mag.. Nikde jsem ale nezaznamenal žádné pozorování této komety, ani na COBS. Myslíš, že bude šance ji vidět? Počítám, že zajedu někde k jižnímu cípu s výhledem na moře, snad by to tak zasvícený z rezortů být nemuselo (alespoň ve směru J, JZ). Díky.

  8. Vic

    Ahoja!
    Bohužel, tahle kometa vidět na 99,99 % nebude. Jedině v koronografu SOHO, až bude u Slunce. Stellarium bere asi data z MPC, která ale často vůbec neodpovídají reálné situaci. Věřil bych spíš údaji kolem 18 mag ze stránek http://astro.vanbuitenen.nl/comets
    Vic

  9. Martin P.

    Díky za odkaz, ten to vysvětluje. Čekal jsem to. Tak budou cíle jiné. ;-)
    Ahoj M.