Kometární okénko – září 2019

V srpnu jsme měli hned dva novy a na oba nám kupodivu celkem přálo počasí, takže jsme si docela užili několik pozorování pod příjemnou jizerskohorskou oblohou. V září bude nov sice až zas na konci měsíce (28.), ale i teď zkraje školního roku je ještě dost šancí na výjezdy za tmou bez výrazného rušení Moonulákem. Naštěstí je už ve 22 hodin dostatečná tma, tak se nemusí ani tolik ponocovat. Nás ale zajímají především komety a mezi nimi je většina nejlépe viditelná stejně až nad ránem. Nabídka pro konec léta není nijak zvlášť bohatá, přesto se pár hezkých kousků najde. Které to jsou?

Jediná kometa, na níž je potřeba si pospíšit, je 68P/Klemola. Překračuje hranice Hadonoše a ocasu Hada, což znamená, že se zvečera nachází už dost nízko nad jihozápadním obzorem. Připočteme-li k tomu, že je celkem slabá (13 mag), vyjde nám, že nebude nic snadného ji spatřit. Ale pro 40cm zrcadlo a horskou oblohu stále nic nemožného.

Do dosahu malých kukátek se dostala už i dlouho očekávaná kometa C/2017 K2 (PanSTARRS). Od objevu v roce 2017 již nějaký čas uplynul, ale teprve až v prosinci 2022 bude v perihelu. Ač to podle CCD měření (~16,5 mag) nevypadá, je už pohodlně vidět i vizuálně. Odhadnul jsem ji před pár dny na 14,8 mag, takže stojí jistě za pokus. Navíc bude dále vesele zjasňovat, až by se měla dostat do dosahu triedrů. Nyní ji najdeme u hlavy Draka nedaleko pěkné dvojhvězdy Arrakis (μ Dra). A jen tak mimochodem, je to už moje 199. kometa.

Po půlnoci nám začnou vylézat nad obzor další vlasatice. Nejprve to je nevyzpytatelná 29P/Schwassmann-Wachmann, která je nyní v Rybách. Po posledním outburstu už trochu vyčpěla a zdifúzněla, takže už není tak výrazná. Pozorovat se ale stále dá, odhadovanou vizuální jasnost má kolem 14,5 mag, CCD kamery ji dělají ještě jasnější (13 mag).

V sousedním Beranu jsou hned dvě krasavice. 260P/McNaught zjasnila k 12,5 mag a je snadno viditelná už při základmím zvětšení jako malá kruhová mlžinka s jasnějším středem. Větší přiblížení pomůže, tak ji klidně naložte. Jen o něco jasnější (12 mag) a větší je C/2018 N2 (ASASSN), jinak jsou si docela podobné. Zajímavé to bude kolem 7. a 8. 9., kdy se na obloze potkají a budou od sebe méně než čtvrt obloukového stupně, takže se pohodlně vejdou do zorného pole dalekohledu i při větším zvětšení. To si rozhodně nenechte ujít!

Přejdeme-li o souhvězdí dále, do Býka, najdeme tam další naději pro příští období. Mám na mysli kometu C/2017 T2 (PanSTARRS). Zatím se přehoupla teprve přes 14 mag, ale až bude příští rok v květnu v přísluní, mohla by se stát také pěknou triedrovou kometkou. Máme se tedy na co těšit, zdá se.

Na konec jsem si nechal to nejlepší, co současná obloha nabízí. Souhvězdí Žirafy právě opouští kometa C/2018 W2 (Africano) a vstupuje do Persea. S jasností kolem 10,5 mag je těchto dnech na ulovení nejsnazší, i když není zas tak výrazná, jak by čísla mohla naznačovat. Je velmi difúzní a na horší obloze se mezi spoustou hvězdiček na pozadí může lehce ztrácet. Ještě tu s námi nějaký čas pobude a navíc by mohla o trochu zjasnit, tak bude dost příležitostí si ji vychutnat, ale proč otálet a nepodívat se na ni třeba zrovna dnes?

A co bude dál? V zásobě do konce roku toho už moc nového nenajdeme. Šanci na spatření po konjunkci se Sluncem by měla mít 78P/Gehrels, pak tu máme pár slabších kometek mezi 15. a 16. magnitudou, ale člověk nikdy neví, co přinesou další dny. Třeba někdo objeví zase nějakou pěknou vánoční kometu. Nechme se překvapit!

Vic KaL ◊!

3 komentářů k “Kometární okénko – září 2019”

  1. Martin P.

    Ahoj. Dnes jsem si vstal kvůli kometám ve 2 ráno. Aby už byly na obloze výš. Začal jsem s 260P/McNaught. Dala mi zabrat, ale přidat zvětšení pomohlo. Šla se zřetelně vykoukat při 190x a nevadilo i 360x. Moje první úspěšné pozorování této komety. Oproti tomu C/2018 N2 ASASSN byla už téměř brnkačka. Je větší i jasnější. Vůbec se to nedalo srovnat s prvním pozorování před cca měsícem, zjasnila. Africano už byla naprostá pohoda, moc pěkná.

  2. Vic

    Zdar! Doporučuju ještě zkusit nad ránem C/2017 T2 (PanSTARRS). Rychle zjasňuje, až mě minulé dvě noci překvapila, jak byla snadná. Je teda fakt, že pod alpskou (SQM-L 21,6+) respektive šumavskou (SQM-L 21,5+) oblohou jsou všechny objekty tak nějak snadnější…

  3. Martin P.

    Díky za tip. Když počasí dovolí před tím než začne vládnout Měsíc, zkusím ji na obloze hodnoty nic moc (brzo si snad už pořídím SQM-L a bude tu konkrétní číslo:-)). Info o vašem výjezdu za parádní oblohou prosákly na AF. Doufám, že tu přibude jeden parádní report. ;-)