Krátká sprška Alfa Monocerotid

Poměrně nečekaně se objevila na Spaceweather.com předpověď spršky meteorů z jinak ne nijak aktivního roje Alfa Monocerotid. Přes velmi nepříznivé počasí a negativní předpověď, která zrovna nad ránem modelovala i na Frýdlantsku dočasně zataženou oblohu, jsem vyrazil k obci Krásný Les, protože by mi bylo líto to nezkusit, zvláště když se mělo po rozednění zase vyjasnit. Co kdyby to přišlo dřív..

 

.. nepřišlo. Na Frýdlantsku se skutečně inverze nevytvořila, ale relativně jasná obloha zde byla po odchodu fronty jen kolem třetí a pak se podle předpovědi natáhla střední a vysoká oblačnost. Kolem půl šesté začly probleskovat hvězdy nad západem a severozápadem, ale teprve před šestou se objevila část souhvězdí Oriona a bohužel zde nebyl vidět ani jeden meteor. Koneckonců tím směrem zrovna svítil skleník u Bogatynie a v kouři z elektrárny to opravdu připomínalo požár, a to jsem věděl o co jde.

Předpovězené maximum se mělo odehrát kolem 5:50 SEČ a mě se začalo vyjasňovat alespoň v severozápadní oblasti oblohy až krátce po šesté. Od 6:03 už bylo na třetině oblohy relativně jasno a v tu chvíli, když už jsem to vzdával, proletěl spodní částí Blíženců slabší meteor asi 2. až 3. velikosti, svižný s rychlostí odhadovanou nad 50 km/s a směřoval jakoby od alfy Malého psa, takže jsem nabyl dojmu, že to třeba mohlo být ono (P.S večer jsem zjistil, že radiant je opravdu zhruba 4° jihovýchodně od Prokyona a že rychlost je 63 km/s). A opravdu jsem měl štěstí. Necelou minutu na to proletěl jasný asi 1 mag meteor Býkem u Hyád. Směřoval z podobného místa a i rychlost se mi jevila stejná. A během pěti minut do 6:08 proletěly ještě další dva a ty už byly slabé tak 3 mag. Suma sumárum 4 meteory za 5 minut, slušná sprška Všechno na pomezí Orion, Býk, Blíženci. Níže k obzoru asi nebyla šance vidět.

Pak jsem čekal až do 6:18, ale už nespadlo nic. A navíc začalo svítat a jak se objevil i Měsíc, trochu vymazal oblohu u zenitu i on. Při odjezdu už bylo polojasno. O půl hodiny později, než jsem potřeboval, ale jsem šťastný, že jsem stihl závěr spršky. Podle předběžných informací na Spaceweather.com šlo o poměrně silný velmi krátkodobý vzestup meteorické aktivity, ale se zastoupením velmi slabých, okem neviditelných meteorů, které však zaznamenal radar. Pozorovatelé hlásili na 20-30 meteorů.

Bylo to zajímavé zpestření těchto dost pošmourných listopadových dnů. A po pěkném ránu přišel na mnoha místech i celkem pěkný sluneční den. Tak zase někdy s meteory naviděnou.

Martin Gembec

Dodatek (z konce listopadu):

zpráva kolegů Borovičky a Hornocha:
Provedli jsme dvojstaniční pozorování pod dobrou oblohou na jihu Čech. Vizuálně to byl podobný zážitek, jako hlásil Sirko (viz níže). Zřetelně zvýšená aktivita, ale mnohem nižší než v roce 1995. Přesto, zkušený pozorovatel Kamil Hornoch napočítal 44 meteorů Alfa Monocerotid během hodinového pozorování od 5:26 do 6:23 SEČ. 16 z nich spadlo během 10min intervalu kolem 5:50 (MHV v tu chvíli byla velmi dobrá, asi 6,5 mag). Předběžná analýza videí z našich kamer odhalila jenom několik Monocerotid.

A ještě Sirko Molau, Alpy:
Jasno, pozorováno jižně od Berchtesgadenu mezi 5:05 a 6:15 (SEČ) (svítání). Na začátku pozorování žádná aktivita, nejvyšší 5:55 až 6:00, jako highlight tři meteory najednou v 5:55. Prakticky žádná aktivita po 6:05. Celkem spatřeno asi 12 AMO, tedy zřetelně zvýšená aktivita, ale výrazně nižší, než 1995.

Pozorovatelé na Kanárských ostrovech měli problémy, že jim zrovna přelétala šňůra nových družic Starlink. Přesto dokázali odpozorovat zvýšenou aktivitu a ta jim vychází s maximem kolem 6:00 SEČ. Odkaz na článek Spaceweather.com, kde je i graf aktivity.

 

V polovině prosince 2019 shrnuje videopozorování Sirko Molau s tím, že statisticky je stále k dispozici velmi málo zaznamenaných meteroů:

Sirko Molau videopozorování AMO 2019

Graf ukazuje vysokou aktivitu odpovídající ZHR kolem 100 meteorů za hodinu mezi 5:43 a 6:13 SEČ s mírným maximem kolem 6:09.

Aktuální souhrn na webu IMO  založený na vizuálních datech, https://www.imo.net/observed-alpha-monocerotids-outburst/, ukazuje podobnou ZHR od 5:50 do 6:10 SEČ, ale maximum spadá k času 5:54 SEČ.

Je zde patrná odchylka, mezi vizuálními daty a videopozorováním, ale ta je právě daná malým vzorkem zachycených meteorů (9 na videu).

 

Vědci z Astronomického ústavu AV ČR shrnuli svá pozorování a měření v článku, kde odhadují, že jde o částice z kůry dlouhoperiodické komety, nebo alespoň komety s periodou několik set roků.

2 komentářů k “Krátká sprška Alfa Monocerotid”

  1. Aleš Majer

    Četl jsem o tom už asi před týdnem na Sky and Telescope (https://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/intense-meteor-outburst-expected-alpha-monocerotids/), ale takový optimista, abych jel ráno na Frýdlantsko jsem nebyl…

  2. Vic

    A to já optimista byl a jel rovnou na Šumavu, kde byla předpověď na rozdíl od Frýdlantu ideální. Nabral jsem večer Cassiho, který se znovu osvědčil jako navigátor (stálo mě to jen 200 za pokutu ve Vimperku, když jsme to vzali podle mapy zkratkou zákazem vjezdu) a za tři hodinky jsme už byli na Zhůří. Do východu Měsíce jsme pozorovali binarem 58×125 pod super oblohou s SQM-L 21,55 MSA (co jsme tam viděli, by stálo za samostatný report) a pak si zalezli do spacáků, trochu pospali a nad ránem mezi 05.40 a 06.20 napočítali 15 hezkých kousků, plus několik sporadických k tomu. Padaly už i dříve, ale to jsme je ještě nepočítali. Žádný déšť to nebyl, ale i tři za minutu potěší. Rozhodně to stálo za tu cestu.