Kometární okénko – únor 2020

Únorové novoluní zrovna moc kvalitních jasných nocí nepřineslo, ale i tak se podařilo něco málo napozorovat, aby se z toho dalo sepsat tradiční kometární okénko. S potěšením mohu konstatovat, že máme na obloze hned tři pěkné jasné binokulární vlasatice a k tomu pár dalších hezkých kousků pro malá kukátka. Které že to jsou? Čtěte dál…

Kometárnímu nebi už delší dobu vévodí půvabná C/2017 T2 (PanSTARRS). V těchto dnech těsně míjí Magickou osmu – asterismus v Kasiopeje ve tvaru osmičky, který před lety objevila Maggie svým binokulárem. S jasnosti kolem 9 mag máme „tédvojku“ viditelnou v triedrech, ve velkém binaru je už nepřehlédnutelná a s rostoucí aperturou pak neustále přibývá na kráse, až ukáže nakonec i krátký ohůnek.

Kdyby nebyla zvečera jen nízko nad obzorem, byla by C/2019 Y1 (ATLAS) také velkolepou parádnicí. V jasnosti totiž moc nezaostává, má kolem 9,5 mag. Jen je více difúzní, takže není úplně tak snadná, jak by nadějná magnituda mohla naznačovat. Perihelem proletí v půli března a nikdo neví, zda vůbec přežije, takže neváhajte a jukněte na ni, dokud to jde. V binaru 58×125 jsem s ní neměl dnes večer problém ani z BOSO (Bousovské oblasti světlé oblohy).

Už celkem hezky vysoko do Draka se nám na severní obloze vyšplhala třetí grácie v podobě japonské kometky C/2020 A2 (Iwamoto). Je z nich nejslabší, má kolem 10,5 mag a je také velmi rozplizlá. Víc už nezjasní, neboť se dnes přiblížila nejblíž k Zemi a přísluním prošla už v den objevu (8. 1.). Máte tak nyní nejlepší období na ulovení tohoto skvostu.

Z dosahu binarů nám mizí donedávna zajímavá C/2018 N2 (ASASSN). Najdeme ji stále v Andromedě a zvečera už není moc vysoko nad západem. Ve větších kukátkách je ale stále viditelná, i když také ne moc výrazná. Půjde to s ní i nadále pomalu z kopce.

Na výsluní se ale raketovým tempem dere nová kometa C/2019 Y4 (ATLAS)! Má stejnou dráhu jako Velká kometa roku 1844, tak se chce zřejmě předvést také v tom nejlepším světle. Pár dní zpátky jsem ji odhadnul na 14 mag a dnes už byla vidět i v binaru! Tímto tempem dosáhne brzo i triedrové jasnosti, ale zdá se, že průlet kolem Slunce na konci května ji bude osudný. Na její budoucnost si proto nesázejte, ale určitě se na ni zaměřte a nenechte si ji rozhodně ujít.

3. února se znovu zbláznila 29P/Schwassmann-Wachmann, když prodělala další outburst a zjasnila na 12 mag. Nyní opět slábne a z kondenzované kometky se stává zase difúzní flíček, ale ještě chvíli v dosahu i menších trubiček bude. Období její pozorovatelnosti ale už pomalu končí, jak se blíží ke Slunci.

Pro fajnšmekry tu máme v zásobě pak ještě pár kousků s jasnostmi mezi 15 a 16 mag, ale o nich třeba zas příště…

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.