Covidu navzdory

Pár hodin před začátkem platnosti restrikcí ohledně shromažďování osob ve vnitřních i venkovních prostorách, využilo na dvě desítky zájemců krásného nedělního, téměř letního počasí a dorazilo na turnovskou hvězdárnu. Tradiční akce první neděli v měsíci se tentokrát opravdu vydařila. Zatímco jsme se probouzeli do deštivého rána, předpověď vyšla do puntíku přesně – kolem poledne fronta odešla a vyjasnilo se.

Nejprve jsme se věnovali pozorovaní Slunce – v continuu se u okraje disku nabízel pohled na aktivní oblast a tedy velké fakulové pole, Ha dalekohled ukázal pak několik menších protuberancí. Když jsme se vynadívali na naši nejbližší hvězdu, zaměřili jsme se i na vnitřní planety. Nejprve jsme podle souřadnic a dělených kruhů paralaktické montáže v kopuli najeli na polohu Venuše. Ta je bez problémů vidět v malém hledáčku a při 150násobném zvětšení ukázala krásně svoji fázi. Zkoušeli jsme také, kdo Venuši uvidí na jasné modré obloze pouhým okem a většině návštěvníků se to i podařilo. Díky maximální východní elongaci Merkuru, jsme měli velkou šanci bezpečně najít i tuto oběžnici. Je podstatně slabší než Venuše, tak bylo nutné použít okulár se širokým zorným polem a malým zvětšení a přesně nastavit pozici dalekohledu podle deklinace a hodinového úhlu. Chvíle napětí, ale povedlo se, při pohledu do okuláru se v záplavě nebeské modři schovával nepatrný svítící bod.

Po úspěšném pozorování následovala v posluchárně přednáška na téma zajímavých úkazů na obloze v následujícím období a také pár novinek z astronomie i kosmonautiky. Nakonec jsme se ještě věnovali dorostu z astronomického kroužku a pomohli třeba s instalací nového RDF hledáčku na dalekohled jednoho z nich.

Komentáře byly uzavřeny.