Kometární okénko – červen 2021

Série jasných nocí na přelomu května a června nabídla řadu příležitostí na pozorování oblohy, a tak bylo možné zkontrolovat, jak na tom nyní jsou naše oblíbené kometární krasavice. Přinášíme tedy pravidelný přehled, co lze spatřit během vlahých skoroletních večerů.

Noci jsou teď velmi krátké. Dalo by se říci, že defacto žádné, když v našich končinách astronomická noc vůbec nenastává. To by nás ale nemělo odradit.

Nejvýraznější kometkou tohoto měsíce je C/2020 T2 (Palomar). Již delší dobu si to šine k jihu od kulové hvězdokupy M3 podle hranice souhvězdí Pastýře a Vlasů Bereniky. S jasností kolem 11 mag je zvečera snadno viditelná i v menších přístrojích jako kondenzovaná kulička s mlhavým okrajem. Přebírá tak otěže první dámy od C/2020 R4 (ATLAS), která zdifúzněla a rychle zeslábla, že je nyní obtížným cílem i pro větší apertury. Ta spolu se souhvězdím Lva klesá k západnímu obzoru, což znamená její definitivní konec. Sbohem!

Máme za ni ale náhradu, byť jen krátkodobě. Na ranní obloze prudce zjasnila periodická 7P/Pons-Winnecke. Najdete ji v Kozorohu mezi Jupiterem a Saturnem. Atakuje také již 11. hvězdnou velikost, ale protože je jen nízko nad obzorem před svítáním, není její  spatření tak snadné.

Nízko nad jihem můžete o půlnoci zkusit vyduchařit celkem jasnou C/2020 J1 (SONEAR). S výškou 15° a jasností 13 mag to chce dobré podmínky a větší kukátko. V 400mm dobsonu je ale vidět dobře.

Z dalších cílů, které bych směle doporučil, vybírám kometu C/2017 K2 (PanSTARRS). Spatříte ji vysoko na obloze v souhvězdí Herkula. Pomaličku, polehoučku zjasňuje a už má 13,5 mag. Je hezky kompaktní, takže na ni platí větší zvětšení. Naložte aspoň 200×.

Severní světlý obzor nyní okupuje jinak pěkná, ale nyní obtížně pozorovatelná C/2019 L3 (ATLAS). Tady bych to moc nehrotil a počkal, až bude mít lepší podmínky. V zimě si ji užijeme dosytosti, to by mohla mít i kolem 10 mag.

Toužíte-li po výzvách, mám tu pro vás pár kousků s magnitudou kolem patnáctky. Zvečera je v souhvězdí Panny dobře dostupná periodická 117P/Helin-Roman-Alu, po půlnoci v Hadonošovi nedaleko kulovky M14 můžete zkusit ulovit C/2018 U1 (Lemmon) a na ranní hodinu si nechte novinku s planetkovým označením – C/2020 PV6 (PanSTARRS). Ta byla minulou noc překvapivě snadno viditelná v 16″ newtonu při zvětšení 400× jako téměř stelární objekt s jasností kolem 15,5 mag. Zalogoval jsem ji tak jako svoji již 255. kometku.

To je pro zatím vše. Na ranní obloze se nám po odplazení Moonuláka vynoří několik zajímavých periodických kometek, jako jsou 4P/Faye, 15P/Finlay nebo 246P/NEAT, ale ty si necháme třeba na příště.

Pozorujete za těchto krátkých nocí? Podělte se se svými úlovky v komentářích.

Nejpozději za měsíc na viděnou!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Kometární okénko – červen 2021”

  1. Spaca4y

    Pěkný článek. Celou uplynulou noc jsem pozoroval v Českých Petrovicích za slušných podmínek (SQM-L v zenitu až 21,5). Poprvé jsem viděl C/2020 J1 SONEAR, druhé pozorovování C/2017 K2 (poprvé ve čtvrtek ráno z domova), pěkná je Palomarka. Bohužel ráno už je 7P na příliš světlé obloze, tu jsem znovu nedal. Zajímavé bylo, že přes to místo nízko nad obzorem mi létali nejspíš Starlinky – jeden za druhým. Na ostatní duchařinky už nemám oči. :-)