NLC z Turnova

Při čekání na tmu pro pozorování supernovy SN 2021pfs jsem se v sobotu večer kochal z terasy turnovské hvězdárny krásnými NLC. Oblaka byla trochu nezvykle nad jihozápadem a západem, ale o to hezčí byl pohled na zapadající Venuši, kterou obklopovala. Pořídil jsem pár dokumentačních snímků jenom mobilním telefonem. Nejvýraznější byla kolem 22.35 SELČ.

Pokud máte někdo další a lepší fotky, neváhejte je do článku přidat…

AM


Lepší výhled jsem v Jablonci neměl, ale podařilo se mi udělat výcvak zrcadlovkou Canon 6D s objektivem Sigma Art 35 mm, takže to je aspoň detailnější. Na nočních svítících oblacích 3. července se mi nejvíce líbil ten kontrast mezi nízkými tmavými oblaky u nás a světlými vzdálenými oblaky ve vysoké atmosféře. NLC dosahují výšky zhruba 80 km, není tedy divu, že v té výšce na ně ještě svítí Slunce, zatímco u nás už je pokročilý soumrak a jsou vidět i hvězdy. Dokonce jsem dole pod táhlým tmavým oblakem u obzoru našel i velmi zeslabenou Venuši.

 

MaG

I v Liberci byl v tento den pohled na NLC nádherný. Už krátce po 22. hodině byla oblaka zřetelná a sahala vysoko až k Arkturovi, zanedlouho ale nezačala z těchto výšek rychle mizet. Kolem 22:45 už sahala jen do maximální výšky asi 15° nad obzorem, ale zato byla nejjasnější a pozorovat jsme mohli i jejich výraznou „vodní“ strukturu (v tuto chvíli byla taktéž vyfocena fotka, kterou vidíte níže). Nakonec síla NLC rychle slábla a už kolem 23. hodiny byla očima takřka nepozorovatelná.

DK

Komentáře byly uzavřeny.