Noc vědců a Astronomický den na Stogu Izerskim

V pátek 26. 9. si příroda vybrala svoji daň a plánovanou akci Noc vědců na hvězdárně v Turnově vytrvale kropila vodou. I toto astronomicky krajně nepříznivé počasí nakonec přilákalo asi šedesátku zájemců nejen z Turnova, kteří si prohlédli hvězdárnu a dlouho do noci pak sledovali přednášky a promítané dokumenty o astronomii. Rozcházeli jsme se po 23 hodině s dobrým pocitem, že jsme tu „naši vědu“ zase trochu přiblížili veřejnosti. Akce byla podpořena Nadací Vodafone, které děkujeme za podporu.

Následující den nás čekala další tradiční akce, a to výpomoc polským kolegům na Astronomickém dni na Stogu na polské straně Jizerských hor. To již byla předpověď přívětivější a opravdu se po poledni vyjasnilo, tak že bylo možné kromě přednášek sledovat také Slunce. Akce pokračovala ještě večerním pozorováním na pozemku Nadlesnictva ve Swieradově. No abychom toho tento týden neměli málo, tak jsme se ještě cestou domů zastavili na chvíli na Rozdroze, ale rozdíl mezi hodnotami SQM 21,70 na Edelweissu a 21,07 na Rozdroze byl vcelku znatelný, navíc bylo dost vlhko, tak jsme to asi za hodinku zabalili.

Slunce koncem září

Na slunci bylo v sobotu vidět několik výrazných filamentů a aktivních oblastí, tak jsem ho v neděli ráno vyfotil doma z okna.

Komentáře byly uzavřeny.