Perseidy 2010

Stopa po bolidu v 0:56 (náhled)Na nejznámější meteorický roj jsme předem raději neupozorňovali. Přeci jen bývá kolem něj informací v médiích dost a pak zkušenosti s počasím velí být opatrní. Nejinak tomu bylo i letos a jen velká píle v hledání pozorovacích míst a ještě větší porce štěstí přinesla nejen čistou oblohu, ale i mnoho perseid. Pojďme se podívat, jaké byly.
V první řadě je nutné připomenout, že maximum letos vycházelo na noc z 12. na 13. srpna a protože nesvítil na obloze Měsíc, slibovaly slušnou podívanou. To ovšem neznamená, že bychom je nemohli sledovat i dříve. Například já jsem je zahlédl jako obvykle už při našich výjezdech do Jizerek koncem července. Velmi pěkně padaly při mém pobytu v Chorvatsku týden před maximem, čemuž pomohla i tmavá obloha. Dokonce jsme viděli jeden z nejjasnějších bolidů, který po sobě zanechal dlouho viditelnou stopu.

celooblohovky 12.8.2010
Soubor celooblohovek z 12.8.2010 po půlnoci ukazuje, jak se zlepšovalo počasí. Mezi 2:30 a 2:34 proletěl kolem Jupiteru jasný meteor. větší verze

Po návratu domů jsem napjatě sledoval situaci s počasím a po dohodě s Vicem jsme se sešli na Dalešicích už v noci z 11./12.8. pro případ, že počasí nevyjde. Paradoxně právě tuto noc se ne a ne vyjasnit, i když záběry z družice dávaly naději. Až konečně před druhou ranní to opravdu přišlo a my mohli až do svítání nerušeně sledovat poměrně velké množství perseid, ale také meteorů z jiných rojů – některé vylétaly z Kozoroha, jiné z Labutě a další zdánlivě vylétaly z Berana. Viděli jsme několik jasných perseid a spokojeni se rozjeli domů.

Velký a Malý vůz a meteor
Jasná Perseida v Malém voze, dole Velký vůz. První pěkná Perseida zachycená v druhé noci – 13.8.2010 v 0:20 SELČ.
50% verze

Další večer byla bouřka a předpověď počasí byla velmi nejistá. Od jihu postupovaly další bouře, ale západně od Liberce se obloha přeci jen vyčistila. Sešli jsme se tentokrát i s Alešem na letišti v Hodkovicích, ale poté, co se i zde zatahlo, sedli jsme do aut a zkusili vyjet více na západ s cílem za Českým Dubem. Nakonec jsme našli pěkné místo nedaleko Kotle a strávili zde téměř celý zbytek noci, jen Aleš odjel dříve, čehož mohl posléze hořce litovat. Obloha byla zpočátku oblačná až polojasná, později bylo zcela jasno s oblaky pouze nízko při horizontu.

Stopa po bolidu v 0:56
Stopa po bolidu v 0:56, fotografováno na pomezí Cas. a Cephea hned v 0:57. výřez 1:1

Maximum nastalo pravděpodobně 13.8. po půlnoci, neboť perseid tou dobou padalo velké množství a mnoho z nich bylo jasných a zanechávaly krátce stopu. To nejlepší se strhlo, když už jsme zůstali s Vicem sami. Aleš zrovna sedl do auta, bylo 0:55, a pomalu se začal rozjíždět po nedaleké silnici, když v 0:56 oblast poblíž zenitu rozzářil nádherný bolid s následným výbuchem a především jasnou stopou viditelnou po dobu asi jedné minuty. Snad dvě sekundy na to prolétl nedaleko další jasný meteor, nádhera.. Snímal jsem zrovna pole v okolí Velkého vozu, ale okamžitě jsem přetočil foťák nahoru a začal snímat stopu snad 10 sekund po průletu bolidu. Ukázalo se to jako šťastná volba, jak lze vidět na přiloženém snímku a animaci (pomalá verze a rychlá verze).

animace stopy po Perseidě z 0:56

Představení ale pokračovalo. Zhruba v jednu se mi zamlžil objektiv a tak jsem jej vysušoval. Sotva jsem jej vytáhl z tepla, zahlédl Vic další jasný meteor v Pegasovi. Zkusil jsem opřít foťák rychle o auto a nasnímat stopu. Bohužel záběr je úplně rozmazaný. Ale hned následující expozici asi 20 sekund jsem udržel skoro na místě a navíc zrovna proletěl nedaleko další jasný meteor. Navíc i stopa po tom předchozím je na snímku slabě vidět nad tím druhým meteorem.

meteor a stopa v Pegasovi
Meteor a slabá stopa po předchozím v Pegasu. 50% verze

Meteory padaly s přestávkami i nadále, zato ale často ve sprškách několika kousků v řádu minuty až několika minut. Například v 1:34 padly tři perseidy z radiantu, které se mi podařilo v souhvězdí Persea i zachytit.

Teprve kolem třetí ráno se přihnala vysoká oblačnost z bouře jižně od nás a bylo na čase balit. Doma bylo mokro po dešti, ale udělaly se tu také díry v oblačnosti a tak jsme oba nezávisle ještě nějakou tu perseidu zahlédli, než jsme šli spát. Já nakonec nemohl ani usnout a není divu. Při zběžné prohlídce fotografií jsem objevil 17 meteorů a dvě stopy po jasných průletech.

tři perseidy v rozmezí minuty poblíž radiantu
Tři perseidy v rozmezí minuty poblíž radiantu. 50% verze

Perseidy 2010 nebyly tak početné, jako v minulých letech. Frekvenci první noc bychom odhadli na 60/hod a druhou noc kolem 80/hod, zatímco pamatuji frekvence 120/hod, ale bylo mnohem lepší počasí a tma. Lokalita u Osečné se mi velmi líbila a myslím, že v případě nutnosti jet na západ je to jednoznačná volba.

Martin Gembec

(další snímky a komentáře najdete od příspěvku 62 na Astrofóru)

Komentáře byly uzavřeny.