Kometa roku 2015

Tak jako v předchozích letech, je tu tradiční kometární rekapitulace. Ač to loni s výhledem na rok 2015 moc dobře nevypadalo, nakonec to byl rok docela bohatý.

Ve svých záznamech z celkových 257 seancí, které ale nebyly vždy věnovány kometám, jsem napočítal dohromady 668 pozorování vlasatic, z čehož 558 jich bylo pozitivních. To je oproti roku 2014 více než dvojnásobný nárůst. Celkem jsem viděl 40 různých komet, z toho bylo 27 úplně nových.

Nelze začít jinou než famózní C/2014 Q2 (Lovejoy). Byla tu s námi od loňska a vydržela po celý rok. Celkem mám u ní už 186 záznamů a věřím, že ještě nějaký přidám. Od ledna, kdy byla viditelná pouhým okem, už citelně zeslábla, z nebeské scény ale ještě neodchází.

Přes Silvestra se přenesla i zajímavá 15P/Finlay, která pak na začátku roku i pěkně zjasnila během nečekaného outburstu.

Novou stovku zářezů na mém okulárovém výtahu začala v únoru slabá periodická 201P/LONEOS. Moc dlouho se ale neohřála. Ve stejnou dobu se objevila i C/2014 W11 (PanSTARRS), která sice také nepatřila k nejjasnějším, pozorovat šla ale až do dubna. Podobně na tom s jasností i pozorovatelností byla ještě 32P/Comas Solà.

Zkraje roku se dala ještě vyhledat i legendární 17P/Holmes po jednom z dalších, tentokrát už menších výbuchů. S jasností kolem 15 mag ale už takovou parádu jako v roce 2007 bohužel nepředvedla. Podařilo se mi zaznamenat i 110P/Hartley, ale také jen na hranici viditelnosti v 16″ dalekohledu.

Na jaře byla ještě v dosahu C/2013 A1 (Siding Spring), ale to už přišly tři docela jasné kometky s názvem SWAN ve jménu. První byla C/2015 C2 (SWAN), kterou se mi podařilo spatřit jako jednomu z mála na severní polokouli za obtížných podmínek za soumraku nízko nad obzorem jen jedinkrát. Druhá se jmenovala C/2015 F3 (SWAN) a ač byla značně difúzní, pozorovat se dala celkem snadno. K ní se přidala do třetice ještě C/2015 F5 (SWAN-Xingming). Na druhou stranu se mi bohužel nepodařilo ulovit zbytky po rozpadající se kometě C/2015 D1 (SOHO), ale tak už to chodí.

Po šesti letech jsme se mohli podívat v dubnu znovu na pěknou navrátilku 22P/Kopff, která na obloze vydržela až do podzimu, a v květnu na nás znovu vykoukla nízko nad jihem po dalším outburstu bláznivá 29P/Schwassmann-Wachmann.

Ještě do prázdnin jsem stihl během jedné noci zalogovat hned tři nové komety: C/2012 F3 (PANSTARRS), C/2011 KP36 (Spacewatch) a C/2015 F4 (Jacques). Ta poslední se nakonec vyklubala v pěknou vlasatici druhé poloviny roku a zaznamenala hned 58 pozorování.

Další červnová noc přinesla opět trojici kometek, ale zatímco 88P/Howell se následně dočkala 18 pozorování, u zbylých  218P/LINEAR a C/2014 Q1 (PANSTARRS) zůstalo jen u jediného, u posledně jmenované navíc extra obtížného.

Druhá polovina roku začala s dvojicí periodických ledových hroud 57P/du Toit-Neujmin-Delporte a 141P/Machholz, k nim se vzápětí přidaly další dvě pěkné, které ukázaly i ohony: C/2014 S2 (PANSTARRS) a 67P/Churyumov-Gerasimenko. Obě nás těší svojí krásou až do teď. Panstarrska díky své šikovné poloze má už v mém deníčku 66 záznamů a to zdaleka ještě nekončíme.

V srpnu bylo sice jasno, ale podmínky k pozorování tak bídné (zákal), že jsem nestihl ulovit zajímavou C/2015 P3 (SWAN), což mi bylo docela líto. Vidět ale byla třeba C/2014 N3 (NEOWISE) nebo C/2013 X1 (PANSTARRS), která už nyní má u mě necelou čtyřicítku pozorování a stále nám zjasňuje, což vkládá slušné naděje do roku 2016.

Aby těch komet PanSTARRS nebylo málo, v září se dostala do dosahu našich malých přístrojů i C/2014 W2 (PANSTARRS) a chvíli tu ještě bude. To 205P/Giacobini se ukázala jen krátce. Spatřit bylo ještě možno i slábnoucí dříve jasnou návštěvu z jižní oblohy C/2015 G2 (MASTER) nebo C/2013 V4 (Catalina), která ale nikdy přes 15 mag moc nezazářila.

I říjen přinesl nové objekty hlavního zájmu. Obě kometky byly periodické, konkrétně šlo o 61P/Shajn-Schaldach a 19P/Borrelly. A ani v listopadu jsem nepřišel zkrátka, když přibyly zase dvě vracející se. Jedna stará (10P/Tempel) a druhá mladá (318P/McNaught-Hartley). Aby toho nebylo málo, tak se k nim ještě přidala slaboučká C/2014 A4 (SONEAR).

Jasná kometa teprve měla přijít. Ano, mám na mysli dlouho očekávanou C/2013 US10 (Catalina), kvůli které vstáváme každé na počasí slušné ráno už od konce listopadu. Pouhým okem jsem ji zatím nespatřil, ale i v dalekohledu na ni je hezký pohled, když ukazuje hned dva ohony.

Závěrečný měsíc roku byl na pěkné nové vlasatice i přes nepřízeň počasí také docela bohatý. Nejprve zase dvě s P/ za číslem (230P/LINEAR a 329P/LINEAR-Catalina), pak hned stará známá 81P/Wild, po ní ještě čerstvě objevená C/2015 X8 (NEOWISE) a před uzávěrkou to na poslední chvíli stihla třetí prosincová lineárka – 249P/LINEAR. Ta završila sledované období jako moje 127. kometa.

Rok to tedy byl rozhodně úspěšný. Okem byla nakonec vidět jen jedna, na triedr se ale také několik pěkných vlasatic našlo. Některé předvedly i hezké ohony. Kometou roku byla bez debat loňská Vánoční kometa C/2014 Q2 (Lovejoy), druhé místo si zaslouží ta letošní sváteční – C/2013 US10 (Catalina). O třetí post se v samém závěru popraly C/2014 S2 (PANSTARRS) a C/2013 X1 (PANSTARRS) – první byla na cílové čáře o malý kousek vepředu, druhá má ale větší výdrž a ukáže, co umí, v roce příštím.

Spolu s dalšími očekávanými a možná i nějakými hezkými novými ocasaticemi se jistě můžeme těšit na rok 2016. Věřím, že po kometární stránce nezklame.

A co vy? Která vám se letos nejvíce líbila? A na co se těšíte napřesrok? Podělte se v komentářích pod článkem. Ať žije rok 2016!

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometa roku 2015”

  1. Marek Biely

    Pěkně sepsáno. :)
    Já mám první trojici roku 2015 v úplně stejném pořadí jako ty, přičemž jediná okem viditelná kometa roku, C/2014 Q2 (Lovejoy), vyhrála zcela bezkonkurenčně. C/2013 US10 (Catalina) si to u mě zachránila silvestrovským ránem, ale i přes poměrně špatné pozorovací podmínky nebyla těžko spatřitelná. No a C/2014 S2 (PanSTARRS) je jednoznačně překvapení celého roku, to bez debat… Měla dosáhnout nějakých 15 mag a má teď asi 9 mag.
    Nejtěžší pozorování bylo určitě u komety C/2015 C2 (SWAN), již jsem dokázal odpozorovat taktéž, ale bylo to opravdu na hraně, spíš jsem tam jen něco tušil, a to při skvělých pozorovacích podmínkách. I ostatní SWANky (myslím tím jak C/2015 F3, tak C/2015 F5), byly velmi náročné. To C/2015 P3 (SWAN) nikdy nezjasnila do mého dosahu.
    Potěšily i komety 15P/Finlay a C/2015 F4 (Jacques), zato jsem nikdy nespatřil kometu 88P/Howell, což rozhodně bylo v mých silách, ale nějak se to nesešlo, takže budu muset počkat do dalšího návratu.
    Na závěr roku jsem kromě té C/2013 US10 (Catalina) spatřil i C/2013 X1 (PanSTARRS), ale ta do února ještě trochu zjasní, takže si snad nějaká další pozorování u této komety ještě připíšu. A nebyl bych to já, kdybych ji nezkusil nízko na ranní obloze ve druhé polovině května poblíž maxima jasnosti. :) Moc šancí si sice nedávám, ale uvidíme…
    Jinak rok 2016 pro malé dalekohledy bohužel nevypadá příliš nadějně, kromě těch dvou komet PanSTARRS a Cataliny tu nemáme nic oslnivého, snad ještě 252P/LINEAR, ale to bude tak na hraně. Na konci roku přiletí historická kometa 45P, to bude určitě dost zajímavé, ale děsím se toho, co bude předtím, tedy na komety prázdné léto a podzim. I když, ještě pořád může být něco nalezeno…

  2. martin.gembec

    Já jako příležitostný fotograf komet mám celkem jasno. Na celé čáře vyhrála Lovejoy, kterou jsem na vynikající tmavé obloze viděl okem, velkým triedrem a zachytil na krásných fotografiích. S velkým odstupem bych zmínil další, tedy Catalinu a obě PanSTARRSky, které jsem bohužel ignoroval a dostal se k nim až koncem roku. Kolem třetího místa bych ještě u sebe viděl poměrně unikátní fotografický počin v podobě fotky okolí jádra komety C/2014 Q1 (PanSTARRS), kterou jsem zachytil z turnovské hvězdárny na konci června. Během roku jsem tak fotograficky zdokumentoval 7 různých komet. Není to mnoho, víceméně jsem tak doširoka rozkročen nad dalšími objekty k pozorování a focení a přes další aktivity jsem se asi ke slabším kometám nedostal. Uvidíme tedy v roce 2016, zkusím dát do kupy techniku i mysl a vydat se za kometami častěji, pokud to bude možné. Vic má v tomhle nespornou výhodu, že může využít i noci, kdy normální smrtelník spí.