Silvestrovská jedenáctka

Zatím nejlepší Silvestr, co jsem kdy zažil, byl tento právě uplynulý. Aspoň tedy z astronomického hlediska. Poslední noc v roce jsem se totiž rozhodl strávit pod hvězdami. Málokdy se sejdou v zimě tak dobré podmínky, jako byly minulé dvě noci. Byl by hřích toho nevyužít.

Po předchozí dvanáctihodinové pozorovací akci na Frýdlantsku jsem neměl moc naspáno. Hlavním cílem byly však komety a ty jsou nyní nejlépe vidět víceméně hodinku zvečera a hodinku nad ránem. Zbytek noci se dá využít různě, nejlépe si chvíli pospat. Proto jsem přibalil i pořádný spacák do −40 °C. Kromě Ladka, který to má na Bulovku jen přes les, už nikdo další opušťák nedostal, takže jsem konečně mohl absolvovat noc bez toho, aby mi do očí někdo posvítil baterkou, případně rovnou mlhovkami od auta.

Zkraje večera je nyní vidět pěkná 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Stačí na ni vzít triedr. Jasnost má kolem 7,5 mag, takže i když je nízko a brzo zapadá, není vůbec problém ji spatřit. Jeví se jako mlhavá kulička s náznakem ohůnku. Najde se v těchto dnech celkem snadno na dvojnásobném prodloužení spojnice Marsu s Venuší. O silvestrovském večeru byl kousek od ní navíc srpeček Měsíce.

Další večerní komety jsou už jiná liga. Na ně je potřeba větší průměr, takže ke slovu přišla Almara, tedy dobson 400 mm. Začal jsem dvěmi periodickými vlasaticemi, které plují nedaleko od sebe souhvězdím Ryb. První z nich je dobře známá 2P/Encke, která se vrací každého 3,3 roku. Nyní je zatím obtížně pozorovatelná, ale brzo zjasní i do dosahu triedrů. Druhá 93P/Lovas se vrací po více než devíti letech a toto je první návrat, kdy jsem ji pozoroval. Je však slaboučká,  že nebylo vůbec snadné ji vyduchařit.

Stejně špatně je nyní vidět i C/2011 KP36 (Spacewatch) v sousední Velrybě. Ona teda nebyla nikdy vidět o moc lépe, ale přes léto to přeci jenom bylo o něco snazší. Pohybujeme se totiž stále v oblasti jasností kolem 14 až 15 mag a ani nízká výška nad obzorem tomu moc nepřidá.

O maličko lepší vyhlídky do budoucna má C/2015 VL62 (Lemmon-Yeung-PanSTARRS), která se nachází také v Rybách, ale přeci jenom výš. Odhadl jsem ji na 15,5 mag, tedy zatím opět nic pro normální smrtelníky. Budiž útěchou, že ještě trochu zjasní.

Na další vlasatice jsem si musel počkat, až se Zeměkoule trochu pootočí a až lidem dojde po půlnoci střelivo. Ladek to kolem desáté zabalil, takže jsem na Bulovském kopci osiřel. Volná chvíle se dala využít na pozorování po paměti třeba messierů triedrem (82), či NGC a IC planetárních mlhovin. Nikdy bych neřekl, že jich na „zimní“ obloze najdu přes 40. To bychom měli uspořádat někdy planetárkový maratón.

Teprve ve tři ráno, když nastal konečně klid, vystoupal Lev dostatečně vysoko, abych mohl namířit přístroj na další duchařinu. Tou byla periodická 315P/LONEOS. S ní jsem strávil hodně času, protože je také extrémně slabá. Něco jsem tam ale vykoukal, i když vadila blízká hvězda 15,3 mag, takže jsem si přeci jen mohl potvrdit její pozitivní pozorování z minulé noci.

Chuť jsem si spravil vzápětí na krásně jasné C/2015 V2 (Johnson) vysoko v Pastýři. Odhadl jsem ji na 11,5 mag a to ještě zdaleka nepředvedla vše. Měla by to být jedna z perel kometárního náhrdelníku roku 2017.

Následně jsem namířil rouru opět skoro horizontálně, když na mě čekala dvojice kometek s nízkou deklinací. Jednalo se o nedávno slušně viditelné 43P/Wolf-Harrington v Havranu a 144P/Kushida v Panně nedaleko Spiky. Období jejich viditelnosti končí a bylo to znát na obtížnosti. Takže opět slušná duchařina.

Vše ale zastínil skvost kometární oblohy konce roku 2016 – překrásná C/2016 U1 (NEOWISE). Pohybuje se velmi rychle souhvězdím Hadonoše a za pár dní nám nadobro zmizí z oblohy. Je snadno viditelná i v triedru, ale kouzelná byla tentokrát hlavně při větších zvětšeních. Je to takový příslib jasných komet do nového roku.

Pomalu svítalo, byl čas na poslední z jedenáctky naplánovaných kometek. Konkrétně na jednu z těch slibovaných budoucích perel – C/2015 ER61 (PanSTARRS), která váhá, zda něco předvede, v souhvězdí Vah. Nyní je to slaboučká mlžinka, ale nechme se překvapit, co má pro nachystaného.

Vstup do Nového roku nemohl být lepší. Užil jsem si druhou po sobě parádní dvanáctihodinovku. V obou případech moje SQM-L ukazovalo nad ránem přes 21,5 MSA, nefoukalo, nic se nerosilo a bylo příjemných pět pod nulou. Takových nocí do roka moc není. Srovnat by se to mohlo snad jen s výpravami na Edelweiss.

Ať žije rok 2017, ať žijí komety!

Vic KaL ◊!

3 komentářů k “Silvestrovská jedenáctka”

  1. Martin Gembec

    Opušťák by byl, ale nad ránem jsem se rozhodl za tebou nepřijet a jak vidno, nevadilo ti to. Díky za pěkný přehled, co se dá vykoukat. Trochu mě překvapuje, že honíš i 15,5 mag kometky, ale to je prostě ta tvoje jiná liga ;)

  2. Vic

    Když je komet málo, musí se holt honit i ty slabší. Ještě jsem mohl zkusit 226P/Pigott-LINEAR-Kowalski, ale ta byla hodně slabá už před měsícem. Letos si ale snad pěkných jasných komet pořádně užijeme.

  3. Marek Biely

    Paráda, smekám.