Geminidy už létají

Zdál se to být docela bláznivý nápad dát si budík na třetí hodinu a vyrazit do chumelenice, ale předpovědní model naznačoval, že by se nad ránem mělo za horami vyjasnit, tak jsem to risknul. Nebylo totiž vůbec zřejmé, jestli následující noci kolem maxima budou pozorování geminid ještě přát.

Podle očekávání se nikdo nepřidal, tak jsem alespoň naložil Almaru, abych nejel úplně sám. Za hranicemi sice přestalo sněžit, ale hvězdy nikde. V tu chvíli jsem zapochyboval, kde soudruzi z PLR udělali chybu. Ale obavy o kvalitu prognózy nebyly na místě. Po chvíli se začala oblaka protrhávat a znenadání jakoby mávnutím kouzelného proutku se obloha otevřela dočista. Mohlo se začít pozorovat.

Techniku jsem nakonec vyložil v sedle na okraji vesničky Zachełmie. Využil jsem situace, že bylo po dlouhé době zase jasno, a kromě pomalých meteorů s radiantem v Blížencích jsem průbežně sledoval i mateřské těleso tohoto nejbohatšího roje – asteroid (3200) Phaethon, jak si to velmi hbitě pádí souhvězdím Persea. Kouknul jsem i na novou pidikometku C/2017 T1 (Heinze), ta byla ale podle očekávání o dost obtížnější zejména díky ne tak tmavé obloze (SQM-L 21,0 MSA). To měl na svědomí srpek Měsíce nad východem kralující pěknému seskupení se Spikou, Marsem a Jupiterem.

Geminidy potvrdily svoji pověst. Padalo jich dost, i když do maxima 14. 12. bylo ještě daleko. Často pár kousků naráz a pak dvě, tři minuty nic. Nejlepší byl nakonec bolid při svítání v 6.24 SEČ letící do souhvězdí Hydry, který svoji pouť oblohou zakončil parádním výbuchem.

Radost z vydařené akce zahřála i přes docela mrazivou venkovní teplotu (−5 °C). Už jsem v tom předvánočním spěchu potřeboval trochu zrelaxovat. Vyšlo to parádně a kdo nejel, může jen litovat. Uvidíme, kolik meťasů ještě letos spatříme. I kdyby ale už další pozorování nevyšlo, budu po dnešku spokojen.

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.