Kometární okénko – leden 2018

Zimní měsíce obvykle nedávají mnoho prostoru k pozorování, a tak můžeme být rádi, že se v lednu podařily aspoň tři slušné noci. Při té první jsme vyrazili s Ladinem prozkouat lokalitu nad Peklem u Hejnic, na druhé se sešli navíc s Ladkem a Cassim na allniteru na Bulovce a třetí výprava nás s Alešem zanesla pro změnu až na Kumburk. Začátek roku není na komety moc bohatý, ale pár se jich přeci jen najde.

Zvečera to jsou zejména C/2017 T1 (Heinze) a C/2016 R2 (PanSTARRS). Obě difúzní a i když celkem jasné, tak ne úplně snadné. První jmenovaná zkraje roku pádila svižně Cassiopeiou, Andromedou a Ještěrkou a její rychlý pohyb mezi hvězdami se dal sledovat i binarem. Bohužel brzo zmizí z oblohy. Druhá se už delší dobu loudá v Býku mezi Hyádami a Plejádami a bude tu s námi také mnohem déle.

Už definitivně jsme se rozloučili s C/2017 O1 (ASASSN), která se prakticky zastavila kousek od Polárky a zdifúzněla natolik, že se stala neviditelnou. Její místo může klidně zaujmout nenápadná C/2016 N6 (PanSTARRS), která polehoučku zjasňuje ze 14 na 13 mag na severní obloze v souhvězdí Draka.

Do dosahu našich malých zrcadel se dostala ještě C/2016 A1 (PanSTARRS). Ta je nyní v Rysovi a naposledy jsem ji odhadl na 15,3 mag. To je z večerních komet vše, neboť 185P/Petriew, ani C/2017 K6 (Jacques) se mi ještě nepodařilo vydolovat z přízemního zákalu po západu slunce. Ty si necháme na únor. I když zjasňují, zatím jsou pro nás stále příliš nízko a my tu zkrátka v zimě nemáme podmínky, aby se dalo pozorovat jen pět stupňů nad obzorem.

Ráno je situace podobná. Máme tam dvě jasné, ale rozplizlé mlžinky – komety 62P/Tsuchinshan v Panně a 24P/Schaumasse ve Vahách a k tomu slabší, ale kondenzovanější panstarrsku, konkrétně C/2015 O1 (PanSTARRS) v Herkulovi. Za svítání je pak zatím těžko ulovitelná C/2016 M1 (PanSTARRS).

Kromě komet se na obloze objevily i dvě nové supernovy. 2018gj v NGC 6217 s jasností kolem 14,6 mag je pro nás snazší, neboť se nacházi v Malém medvědovi a nikdy nezapadá. Druhá 2018gv v NGC 2525 je v Lodní zádi, tudíž naopak nikdy nevystoupí pořádně vysoko. Zase je ale jasnější, odhadl jsem ji na 13,5 mag.

Věřím, že únorový nov přinese víc kvalitních nocí, aspoň takových, jako byla ta ze 14. na 15. 1. na Bulovce, kdy nad ránem lezlo SQM-L nad 21,5 MSA. Komety čekat nechtějí!

Vic KaL ◊!

PS: Ponaučení z minulé noci na Kumburku: Nabíjet do mrazivých nocí to chce nejen boty, ale i mobil a hlavně autobaterii. Aby se vám nestalo, že budete ve dvě ráno v mínus deseti shánět pomoc tam, kde jinak lišky dávaj‘ dobrou noc.

Komentáře byly uzavřeny.