Poslední listopadový pohled na komety

Komety a zase komety. No jo, ale co taky pozorovat jiného, když je ta obloha v listopadu občas tak příznivě nakloněna a bývá jasno. Kromě komet jsme samozřejmě stihli i řadu deep-sky objektů, nebo třeba planetku Juno. Pro běžné triedry je nejlépe dostupnou dvojicí komet nadějná 46P/Wirtanen a 64P/Swift-Gehrels. Třetí pokus o spatření komety 38P/Stephan-Oterma už velkým triedrem nedopadl, ale fotograficky se ohlédneme i za ní.

Kometa 46P Canonem 5D
Na snímku uprostřed (po zvětšení) je vidět malá mlžinka zelené barvy. Kometa 46P/Wirtanen. Canon 5D jsem položil na kufřík položený na střeše auta. Složeno 7 fotek po 20 sekundách, ISO 1600. Krajinu zrovna šikovně nasvětlilo projíždějící auto, tak jsem to využil pro výsledný dojem ze snímku :-)

Snímání komet jsem prováděl pomocí klasické výbavy vhodné do mrazivých večerů, kdy je člověk rád, že vůbec nějaké fotky domů doveze. Obnáší to sestavit montáž CG5 Goto Adv. a na ni nasadit dalekohled ED80/600, oboje od Celestronu. Pak tam mám našroubovaný reduktor a rovnač pole Vixen 0,67×, takže výsledné ohnisko je přibližně 400 mm. Zorné pole Canonu 30D je potom přibližně 2×3 stupně. Montáž většinou neudrží všechny minutové expozice, takže musím pak některé vyřadit, nebo se smířit s mírným ujetím. Po sestavení se snažím montáži vysvětlit, jaké hvězdy nad hlavou mám, což mi pak ona na oplátku ulehčí, když dokáže na komety sama najet a já už si je pouze dorovnám do požadované pozice na snímku. Nakonec následuje už jen zaostření přes Bahtinovu masku a nasekání přijatelného množství expozic. Během snímání je pak čas si komety okouknout. Pozorování mi zpestřil ještě Aleš, který mi pak mimo jiné ukázal i planetku Juno.

46P 28. 11. 2018
Kometa 46P/Wirtanen 28. 11. 2018 kolem 21 SEČ, složeno 20×1 min, ISO 800

64P a 38P 28.11.2018
Komety 64P a 38P. Zatím neskládaná jednoexpozice 60 sek, ISO 800.

Všechny fotky přes dalekohled jsem zmenšil na 50 % a tak je i na rozkliknutí publikuju, takže lze pak porovnat velikost komet.

MaG

Kometu snímal i Roman Hujer z Jablonce (jeho snímky zde) a povedlo se mu ji též zachytit hodně velikou, což demonstroval na porovnání s Měícem. Inspirovalo mě to a přilepil jsem k jeho srovnávačce ještě mou výše uvedenou fotku a doplnil ji o zatmění Měsíce ve velkém úplňku 2015. V extrémním vytažení je vidět, že koma už měla až 40 úhlových minut.

kometa měsíc

Jeden komentář k “Poslední listopadový pohled na komety”

  1. Aleš Majer

    46P byla na této příměstské obloze u Alšovic vidět na první pohled i v triedru 7×50 a možná v něm byla hezčí než ve větším 15×70, taková kompaktnější mlhavá kulička. Určitě si ji při vyjasnění v první polovině prosince (než začne rušit Měsíc) nenechte ujít. Fotograficky bude zajímavý její průchod kolem Plejád právě v půlce prosince (viz aktuální měsíční mapka).