Tip na dnešní pozorování – kometa C/2018 R3 (Lemmon)

Zdá se, že je před námi několik jasných nocí, tak přicházíme s dalším tipem. Nečekaně totiž zjasnila kometa C/2018 R3 (Lemmon) a stala se tak nejlépe pozorovatelnou vlasaticí tohoto období.

Jaké bylo moje překvapení, když jsem na ni namířil minulou noc 16″ dobsona a v zorném poli se už při nejmenším přiblížení (110×) objevila krásná kruhová mlžinka o průměru 1,5′ s lehce jasnějším středem (DC=2). Odhadl jsem její jasnost na 12,1 mag, což je mnohem více, než se předpokládalo.

Kometa C/2018 R3 (Lemmon), 26. 5. 2019, Jítrava, Newton 150/750 mm, MPCC M III, Pentax K-70, 7×90 sec, ISO1600. Dark, Flat Bias, DSS, Pixinsight a ZonerX (zarovnáno na kometu) © Roman Hujer

Když jsem na ni mířil s Almarou 11. 5., tak jsem měl problém ji vůbec vyduchařit, neměla snad ani 15 mag. Při další příležitosti, jak 14. 5. procházela kolem χ a h Persei, jsem ji v hustém poli neulovil vůbec.

Pohybuje se po obloze velmi rychle a nyní se nachází v Žirafě. Včera se promítala do blízkosti asterismu Lvíček (Lion Cub), což je asi tři stupně jižně od známější Kembleovy kaskády. To znamená, že krátce po půlnoci, když se udělá aspoň jakástakás tma, je v dolní kulminaci nad severním obzorem. Je stále ale minimálně 20 stupňů nad obzorem, takže to nikterak moc nevadí.

Zatím jsem nenašel nikde po světě zmínky o pozorování, asi mají všichni zataženo. Tak můžete být jedni z prvních, kdo kometu uvidí na vlastní oči. A to za to stojí, ne?

Vic KaL ◊!

5 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – kometa C/2018 R3 (Lemmon)”

  1. Vl.

    Něco jsem dnes 24.5.2019 ve 23:21h viděl, co jsem ještě nikdy na obloze neviděl. Táhl se pomalu po obloze jasně svítící vlas. Zkusil jsem to vyfotit na mobil.

  2. Vic

    Nebylo to těch 60 Starlink satelitů v řadě, co akorát vypustila SpaceX?

  3. Rosta

    Já to vyfotit nestihl, ale pozoroval jsem to a bylo to mnoho jasných objektů tvořící přímku.

  4. Rosta

    Ano, jsou to ty satelity :-)

  5. Vic

    Kometka stále zjasňuje! Dnes jsem ji tipnul už na 10,4 mag při DC=2 a Dia=3′. Nááádhera. Hned břinkne do oka, když se kolem ní pozametá. Ostatní vlasatice nejsou zdaleka tak nápadné.