Kometární okénko – červenec 2024

Slunovrat je za námi, rok se přehoupl do své druhé poloviny, prázdniny jsou tu. Jistě se těšíte na delší a tmavší noci, ale ty jsou stále ještě v nedohlednu. Červencový nov proto asi pozorování moc přát nebude, pokud se nerozhodnete popojet někam více na jih. Ale i když vyrazíte, komet si moc neužijete. Doba jim nepřeje. Však čtěte dál a dozvíte se víc…

V současné době jsou od nás rozumně k vidění v amatérských dalekohledech pouhé čtyři, nebo spíše jen tři kometky a ani jedna z nich nemá zrovna ideální podmínky k pozorování.

Kometou měsíce je bezesporu triedrová 13P/Olbers, která je sice hezky jasná (7 mag), doplácí ale na svou polohu nízko na severozápadě během večerního soumraku v souhvězdí Rysa. 30. června prošla perihelem a nyní už bude celkem rychle slábnout, tak si ji musíme užít, dokud to jde. Dalších 68 let na příští návrat čekat určitě nechcete. Ohon, co je vidět na fotkách, jsem na světlém pozadí nevykoukal, spatřit lze ale aspoň mírné protažení jinak pěkně jasné kondenzované komy.

13P/Olbers 9. 7. 2024. WO FLT98, ohnisko 512 mm, ZWO ASI294MC Pro, 28x60 s. Severák, Jizerské hory, M. Gembec

13P/Olbers 9. 7. 2024. WO FLT98, ohnisko 512 mm, ZWO ASI294MC Pro, 28×60 s. Severák, Jizerské hory, M. Gembec

O něco výš v čumáku Velké medvědice pak najdeme také už slábnoucí mlžinku v podobě jedenáctimagnitudové C/2023 V4 (Camarasa-Duszanowicz). Je cirkumpolární, takže pozorovatelná celou noc na severu, ale to je právě to, co ji dělá obtížnější, než by se dle papírové jasnosti zdálo. Vemte na ni to největší, co doma najdete, a jsem zvědavý, jestli ji vyduchaříte.

Mnohem lepší podmínky má bezesporu C/2021 S3 (PanSTARRS) vysoko v Draku. Ta ale jen líně opouští bohaté oblasti Mléčné dráhy a připočteme-li k tomu její difúzní vzhled, nejde ve výsledku o vůbec snadný objekt. Navíc nám ze stávajících 12,5 mag bude také už jen slábnout, takže pomalu, ale jistě ztrácíme další pěknou kometku.

Přicházíme i o krásku s hezkým ocáskem a ošklivým názvem C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), jak nám spolu zvečera zapadají jarní souhvězdí v čele se Lvem, do jehož spodní části se v současnosti promítá. Ne ale na pořád! Na tuhle kometku se budeme znovu tešit na podzim a uvidíme, co pěkného nám předvede. Nyní ji už lovit nízko nad obzorem ještě za nautického soumraku nemá moc smyslu, i když si drží svých 10,5 mag a je tedy stále v běžné čtyřstovce viditelná.

To si raději zkuste přivstat ráno, kdy se nám začínají objevovat nové přírůstky do kometární hitparády. Dychtivě čekám, až odleze Měsíc (a udělá se pořádně jasno), abych zkusil odlovit dvě krátkoperiodické vlasatice – 130P/McNaught-Hughes v Rybách a 154P/Brewington, jež je aktuálně v Perseovi. Zatím jsem je tedy neviděl, tak nemůžu podat hlášení, ale měly by být obě v půlmetru, možná i menším, už patrné. Vyžeňte proto pavouky a zkuste je taky! Červencová výzva je tu!

Tolik ke kometám na prahu prázdnin. Je to bída, uznávám. Srpen už bude ale lepší, slibuju!

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – červenec 2024”

  1. Petr Kahánek

    Ahoj,pro mne majitele menšího dobsonka (30 cm) bude asi hlavní a jedinou výzvou kometaC/2O23 V4. Mnohem větší starost než nedostatek komet mi dělá až příliš velký dostatek mraků které si obzvlašť v Beskydech rády pobudou i když všude jinde mají dávno jasno.To je zas nevýhoda pozorování na horách.
    První pokus s V4 nevyšel ale budu se snažit dál i když mám špatný výhled SZ. Byl by to úspěch kdybych ji zalogoval.

  2. Martin Gembec

    Mám to podobně, zatím jsem si stihl vyjet na 13P a tu jsem dal až napodruhé. Poslední vyjasnění jsem už vzdal pro únavu, ale ještě bude v létě hezky :-)

Odpověď