Kometární okénko – srpen 2024

Série pěkných jasných a konečně i trošku tmavých nocí na konci července s příchodem nového měsíce sice končí, předpověd počasí ale na období kolem srpnového novu, který nastává 4. 8., vypadá docela slibně, tak se můžeme podívat, co nás čeká a nemine na kometárním nebi v druhé půli prázdnin. Kolik kometek v srpnu uvidíme? Jednu? Cože?

Ne, není to zas tak špatné, ale s trpasličími dalekohledy daleko nedojdete. Bude to chtít se vybavit pořádným dospěláckým náčiním. S lítosti však předem upozorňuji, že srpen bude ve znamení slábnutí.

Tou jedinou dobře viditelnou kometou je samozřejmě 13P/Olbers, kterou najdete lehce triedrem na večerní obloze nízko na severozápadě ve spodní části Velké medvědice. Vypadá jako neostrá hvězdička sedmé velikosti a předvede i nesmělý chvostík. Větší dalekohled je pochopitelně lepší. Škoda že už bude nyní jen rychle slábnout. Proto neváhejte a pozorujte při každé příležitosti! Vrátí se zas, až my už tu nebudem.

13P/Olbers dne 28. 7. 2024 večer fotografovaná z Jablonce nad Nisou v „bordelu“ nad Libercem. C11 + Hyperstar, 18×30 sec., Canon R10.  Foto A. Majer, zpracování J. Kuřák.

Paralelně s ní, jen o 15 stupňů výš putuje oblohou C/2023 V4 (Camarasa-Duszanowicz). Začátkem srpna mine v uctivé vzdálenosti galaxii M106, když přejde z Velké medvědice do Honicích psů. Beru na ni 22″ drobečka a ani v něm to není žádná vypalovačka i přes papírovou jasnost kolem 13 mag. Bohužel bude také rychle slábnout a navíc i postupně klesat, takže období nejlepší viditelnosti už je za námi.

Co do polohy na obloze je na tom mnohem lépe C/2021 S3 (PanSTARRS). Ta se nachází prakticky v zenitu v souhvězdí Žirafy, což z ní ale paradoxně i při podobné jasnosti (13 mag) dělá neméně obtížný cíl. Nachází se totiž v na hvězdy bohaté části oblohy, takže spatřit její mlhavou komu mezi slabými hvězdičkami může být poněkud náročnější. Pomáhá kromě většího zrcadla i silnější zvětšení, které odhalí jasnější stelární jadérko. A co myslíte? Jde to s ní už také prudce z kopce.

Tím jsme vyčerpali poklady večerní oblohy. Co přinese ráno?

Na ranní obloze se nám pomalu, ale jistě vynořují tři krátkoperiodické kometky, jejichž jasnost se ale nyní pohybuje kolem 15 mag, a jak všichni jistě tuší, dál budou jen slábnout. Takže opět nic pro nedospělé apertury. Nejdříve vychází 130P/McNaught-Hughes. Ta přebývá v hlavě Velryby. Pak vykoukne nad obzor ve Vozkovi 154P/Brewington a nakonec i 146P/Shoemaker-LINEAR na spodku Býka.

Že by nebyla na obloze žádná vlasatice, co zjasňuje? Ale ano! Jedna jiskřička naděje tu přeci jenom je. Kometa C/2022 N2 (PanSTARRS), která by měla za rok na podzim vyšplhat na 13. hvězdnou velikost, začíná být už viditelná i v našich amatérských kukátkách, když nedávno prolomila hranici 16 mag. O ní tedy v dalších měsících ještě uslyšíme.

Není to tedy zatím stále žádná sláva, ještě že to ta Olberska zachraňuje. V září se nám po konjunkci se sluncem vrátí alespoň C/2022 E2 (ATLAS) a možná ještě stihneme zamávat legendární C/2017 K2 (PanSTARRS). A uvidíme, jestli se neobjeví něco nového. Už by bylo na čase, že?

Tolik asi pro zbytek léta… A co vy? Jak přežíváte kometární sucho? Vyžeňte pavouky, využijte teplých nocí k pozorování a pak se podělte se svými výsledky dole v komentářích.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – srpen 2024”

  1. Aleš Majer

    Olbersku jsem sledoval celý druhý červencový týden z řeckého ostrova Lesbos – je zajímavé mít delší ucelenou řadu pozorování s možností vidět jak se kometa posouvá oblohou den po dni… Před pár dny jsem ji zkusil vyfotit (viz článek), není to sice jako Jaeger z Namibie, ale slabý iontový ohon tam je.

  2. petr kahánek

    Ja se pár týdnů zaměřil na nalezení komety Camarasa Duszanowitz-C 2023 V4. První pokus zmařila světlá obloha v kombinaci s nízkou polohou,než se trochu víc setmělo už zapadala za kopec.Potom jsem se zaradoval,že kometa letí do vyšších poloh..Další nadějnou noc jsme ji lovili s kamarádem na valašsku a dokonce 16″.Tam nam skoro jisté spatření na poslední chvíli zmařily mraky. Potom znovu na Morávce 12″- místo jsem našel okamžitě ale kometu jsem ani naznakem neviděl. To mě zklamalo protože při tehdá uvedené jas. 11,8m jsem si věřil(obloha kolem 21,00 MSA).Potom už najednou předpovědi klesly k13mag.Tak jsem rychle první jasnou noc jel udělat poslední pokus-ke všemu ještě měl vyjít úplněk-obloha sic hodně kvalitní ale bylo to bez šance,záře vycházejícího Měsíce vše zhatila.Tuhle kometu jsem zkrátka neulovil.Nevadí zase přiletí jiné . Je jich tam dost

Odpověď