Kometární okénko – říjen 2024

Všichni se už jistě těší na půlku října a na velké divadlo, které předvede kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ale zatím tu máme začátek měsíce a spolu s ním i nov, který připadá hned na 2. 10. Bohužel se zdá, že hezké slunné dny už jsou ty tam a podzim nemilosrdně přebírá vládu. Výhled na další období nevypadá moc růžově, tak asi můžeme být rádi za slušnější tři noci v závěru září, které mi umožnili sepsat alespoň toto okénko.

Bylo by chybou spoléhat jen na hlavní kandidátku na kometu roku, zejména po té, co byla před pár dny objevena přehlídkou ATLAS nová kometa z Kreutzovy rodiny. Než bude u ní dostatečně zpřesněna dráha, abychom věděli, co má za lubem, je tu celá plejáda dalších kometek čekajících na naši pozornost.

Každý večer můžeme rozjímat nad stále slušně jasnou (9 mag) historickou 13P/Olbers. Pomalu sice klesá k obzoru a vytrácí se z dosahu triedrů, běžný dalekohled si s ní ale poradí pořád dobře. Je potřeba si ji užít nyní a nečekat na příští návrat za 69 let!

Na dalším stupínku podzimí kometární hitparády najdeme nenápadnou C/2022 E2 (ATLAS). Ta je zvečera v dolní kulminaci nad severem v souhvězdí Rysa, takže se vyplatí počkat, až nad ránem vyleze podstatně výš. Odměnou za časné vstávání (nebo dlouhé ponocování) bude difúzní mlžinka 12. hvězdné velikosti.

Tím jsme vyčerpali objekty vhodné pro trpasličí dalekohlídky do průměru 250 mm a nyní vás zvu do oddělení duchařinek, tedy na komety pro velké kluky.

V sekci pro dospělé bych hned v úvodu zmínil nový přírůstek. Kometa C/2024 B1 (Lemmon) zjasnila víc, než se původně očekávalo, takže se dostala do dosahu našich malých amatérských přístrojů. V těchto dnech atakuje zřejmě svoje maximum kolem 14. velikosti a vzápětí začne opět slábnout, tak s pozorováním neotálejte a zkoušejte ji, jak jen to půjde. Je viditelná pod Velkým vozem celou noc, ale nejlépe je mířit na ni buď hned po setmění, nebo pak před úsvitem, kdy je nejvýš.

Trvalkou na naší obloze je C/2021 S3 (PanSTARRS). S ní se ale už pomalu budeme muset rozloučit. Slábne nám každým dnem a brzo překročí hranici 15 magnitud. Navíc se promítá do bohaté oblasti Mléčné dráhy v souhvězdí Labutě, což snadnosti nalezení také nepřispívá. Tak asi holt sbohem…

Dále tu mám už dobře známou a nyní již slušně etablovanou C/2022 N2 (PanSTARRS), co se promenáduje spolu se Saturnem souhvězdím Vodnáře. Ideální doba na pozorování je tak kolem 23.00 SELČ, kdy je na obloze nejvýš. Očekávejte patnáctimagnitudovou mršku, nebo si možná počkejte napřesrok, to bude přeci jen o něco zářivější (až 13 mag).

Novinkou by pro někoho mohla být i ranní C/2022 QE78 (ATLAS), nyní dlící v souhvězdí Jednorožce. Ta byla pozorovatelná už i loni, když ale neměla ještě ani 16 mag. Teď je o stupínek jasnější, takže zase o kus dostupnější. Na víc než 14 mag to ale zřejmě nedotáhne. Bude tu s námi ale dlouho, proto není zas tak kam spěchat.

V hlavě Velryby nad Kosmickým otazníkem hledejte slábnoucí 130P/McNaught-Hughes. Měl jsem ji minulou noc už problém vykoukat ve čtyřstovce, takže půlmetr berte jako výchozí prostředek pro spatření pod dobrou oblohou. Vrátí se zas ale už za 6 let, i když netuším, jak bude tou dobou jasná (a jaké třeba my budeme mít inštrumenty!).

Nesmím zapomenout ani na nesmrtelnou C/2017 K2 (PanSTARRS). Tu spatříte jako hvězdičku 15. slabosti mezi nohami Blíženců. Pozoruju ji už více než pět let, tudíž se stává v tomto ohledu rekordmankou. Slábne pomalu, takže se stále ještě neloučí!

Zkoušel jsem i nově očíslovanou 487P/Siding Spring, původně známou jako P/2012 US27, kterou nedávno znovuobjevil Cassi jako P/2024 N5. Něco jsem tam už „cítil“, ale budu si to muset ověřit ve větším kukátku nebo pod lepší oblohou. Měla by ještě zjasňovat, tak si o ní napíšeme třeba v příštím kometárním okénku.

To je prozatím vše. Další články o vlasaticích budou v říjnu jistě následovat, hned jak se zjeví Á-trojka na večerní obloze v plné síle s pořádným ohonem. Už nyní má chvost při pozorování z jižní oblohy přes 10 stupňů dlouhý, tak uvidíme, co nám nakonec předvede. Já už se moc těším, snad vyjde počasí. A co vy? Také se už nemůžete dočkat?

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – říjen 2024”

  1. Vic

    Nová kometa z Kreutzovy rodiny dostala označení C/2024 S1 (ATLAS). Geometrie její dráhy není úplně nejlepší pro pozorování z našich zeměpisných šířek. V těchto dnech vychází těsně před svítáním a elongace se bude dále rychle zmenšovat. Uvidíme, co předvede a zda to přežije, až se těsně prosmýkne koncem měsíce kolem Slunce.

  2. petr kahánek

    Včera večer jsem na Ostravsku využil čisté oblohy až obzoru a pozoroval A trojku moji čtvrtou kometu
    viděnou pouhým okem. Ovšem v triedru byla úžasná – jasné jadro , velká koma a masívní dlouhý ocas no paráda. Těším se na další pozorování.

Odpověď