Bouře na Saturnu

Aktualizace 18.1. – nové snímky a porovnání s nezpracovaným záběrem.

Na severní polokouli planety je už delší dobu ve vývoji silná bouře, která se projevuje jako zbělání ve vysokých šířkách. V současnosti má tvar protáhlé světlé skvrny až pruhu. Dnes ráno se mi ji na hranici možností podařilo detekovat vizuálně v refraktoru ED80 při zvětšení 120x. Vypadala jako problikávající bílý flíček, byla asi vidět jen střední část. Úspěšněji dopadl pokus udělat snímek z videa, kde je patrná hned. Předpovědi viditelnosti bouře hledejte na Astronomickém fóru.

Saturn s bouří na severní polokouli 17.1.2011

Čas pořízení videa: 17. 1. 2011, kolem 5:22 SEČ

Technika: Canon PowerShot SX200 IS za okulárem Omegon LE 5 mm na dalekohledu Celestron ED80/600 mm. Dalekohled byl poháněn motorkem na montáži GSO, fotoaparát byl přidržen za okulárem.

Podrobnosti ke zpracování: Výše uvedený snímek byl zpracován z videa dlouhého 2,5 minuty s frekvencí 30 snímků / sekundu (rozlišení 720p). Následně bylo v Registaxu vybráno 7% nejkvalitnějších snímků (570 snímků) a ty byly složeny a doostřeny do uvedeného záběru.  

Další obrázek porovnává jak vypadal jeden snímek z videa a jak vypadá výsledný záběr:

porovnání jednoho záběru a snímku z 570 záběrů.

A tento obrázek porovnává různé způsoby doostření v Registaxu:

dva způsoby doostření v Registaxu

Poslední záběr zde byl uveden již 17. 1. a jedná se o zpracování jiného videa dlouhého 5 minut, kdy jsem se pokusil ještě více nazoomovat. Bohužel obraz byl už velmi tmavý a tak je případný přínos velmi sporný (ve smyslu více detailů). Nakonec je video na menší zoom dobrou inspirací nejen pro mně i pro příště.

Saturn 17.1.2011, 5:25 SEČ

Saturn 17. 1. 2011 v 5:25 SEČ, Canon PowerShot SX200 IS za okulárem Omegon LE 5 mm na dalekohledu Celestron ED80/600 mm.

Seeing to ráno byl vynikající, odhadl bych jej na 9 z 10, tzn. obraz se skoro ani nehnul. Podobně kvalitní obraz jsem zažil za posledních 7 měsíců teprve podruhé.

Natočil jsem ještě Venuši a přestože byla jen 9° nad obzorem, není obraz zase tak špatný. V podstatě drží tvar a jen se občasně vlní. I to ukazuje na celkově slušné podmínky to ráno.

Odkaz na „HD“ verzi (720p).

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.