Planetka mezi galaxiemi a nová proměnná hvězda!

Večer 20. 4. 2011 bylo jasno. Jelikož se nechystal výjezd za tmou, tak jsem si na balkoně přichystal refraktor 70/700mm s CCD kamerkou na paralaktické montáži.

Na počítačovém planetáriu jsem si všiml, že planetka č. 11 (Parthenope) se bude velmi dobře hledat, neboť se nacházela nedaleko jedné jasné hvězdy ze souhvězdí Panny. Mimo to poblíž ležela jedna jasnější galaxie. Rozhodl jsem se tedy, že si zkusím cvaknout planetku mezi galaxiemi. Druhým cílem byla proměnná hvězda. Na stránkách Sekce proměnných hvězd v předpovědích minim jasnosti jsem si vybral pozorovatelsky zanedbanou zákrytovou proměnnou G0330.1394 Vir.

Planetka Parthenope mezi galaxiemi
Planetka Parthenope mezi galaxiemi. R70/700mm, 0.5x reducer, CCD kamera Orion StarShoot monochrome II. 49x30sec.


Planetku jsem snímal po dobu 40 minut. Během této doby se oproti hvězdnému pozadí malounko posunula, což je vidět i na snímku. Ihned po planetce jsem šel vyhledávat proměnku, abych stihl napozorovat minimum jasnosti. Pozorování jsem ukončil těsně před třetí hodinou ranní. Druhý den jsem v programu MuniWin začal zpracovávat pozorování proměnné hvězdy. Minimum nastalo téměř podle předpovědi. MuniWin obsahuje úžasnou funkci, která se jmenuje „najdi proměnnou“. Díky ní si můžu prohlédnout všechny hvězdy na snímku, zda-li se nějaká nemění. Mimo té zákrytovky, kterou jsem cíleně pozoroval, byla nedaleko okraje zorného pole jedna podezřelá hvězdička. Ta má podle GSC katalogu jasnost něco málo pod 14mag. Docela mě udivila přesnost měření, odchylky byly docela malé i u této slaboučké hvězdičky! Začal jsem kontrolovat nastavení programu, jestli jde o reálnou proměnnou hvězdu. Vypadalo to, že ano. Měl jsem jen část světelné křivky, která se podobala dotykové či polodotykové zákrytové proměnné. Zkontroloval jsem katalogy Simbad a VSX, žádná známá proměnná hvězda na mém místě nebyla. Takže moje pozorování bylo s největší pravděpodobností objevové! Pro potvrzení objevu jsem však potřeboval pozorování z druhé noci.

Okolí nové proměnné hvězdy
Okolí nové proměnné hvězdy CzeV245

Objevová křivka
Světelná křivka z objevového pozorování

Další příležitost se naskytla 24. 4., podmínky bohužel nebyly ideální. Navíc montáž docela dost ujížděla. Přesnost měření nebyla dostatečná. Další dny bylo bohužel pod mrakem, třetího května dokonce sněžilo a teplota klesla k bodu mrazu! Navečer naštěstí přešla fronta a začalo se vyjasňovat. Ihned po setmění jsem začal s pozorováním. Hledání proměnky mi zabralo jen pár desítek vteřin, neboť zorné pole znám již dobře zpaměti. Sundávám okulár a nasazuji CCD kamerku. Snímám celou noc až do pokročilého svítání, kdy už jsou vidět na obloze pouze nejjasnější hvězdy. Poté jsem nafotil sadu kalibračních snímku (tzv. dark frame a flat field).

Po uklizení techniky jsem nešel spát, ale začal jsem ihned zpracovávat pozorování. Po dnešní noci bylo jasné, že se jedná o skutečnou proměnnou hvězdu. Zachytil jsem maximum jasnosti a sestupnou část křivky. Škoda, že svítání ukončilo pozorování a nepovedlo se mi pozorovat i vzestup jasnosti. Data jsem nahrál do svého pozorovacího deníku na stránkách Sekce proměnných hvězd. Tam jsem si pomocí šikovné funkce nechal vykreslit fázovou křivku. Hned na první pohled bylo jasné, že se nejedná o zákrytový systém, ale pulzující hvězdu typu RR Lyr, přesněji podtyp RRab.

Fázová křivka
Fázová křivka CzeV245 složená z pozorování ze dvou nocí.

O mém objevu jsem informoval předsedu Sekce proměnných hvězd Luboše Bráta. Ten přidal moji hvězdičku jako 245. objekt do CzeV katalogu, kde se zveřejňují české objevy nových proměnných hvězd.

Objevem nové proměnné hvězdy to nekončí, ale začíná! Hvězdu bude potřeba nadále sledovat. Časem snad přibude i odborná publikace. Proměnných hvězd je na obloze mnoho desítek tisíc, profesionálové nestíhají pozorovat všechny. Z tohoto důvodu jsou proměnné hvězdy jedním z oborů astronomie, kde astronomové-amatéři mají významnou roli.

Martin Mašek

Dodatek: Děkuji Ladislavu Bálintovi za dlouhodobé zapůjčení CCD kamery Meade DSI pro, díky které byl učiněn objev nové proměnné CzeV245.

2 komentářů k “Planetka mezi galaxiemi a nová proměnná hvězda!”

  1. Pavel Vála

    Gratuluji Martinovi Maškovi k objevení krátkoperiodické cefeiby CzeV245. Po Ladislavu Šmelcerovi to je další objevitel proměné hvězdy z Liberce… a to nepočítám spoluobjevitele Novy DQ Herculis Dr. Arthura Beera rovněž narozeného v Liberci a pozorovatele na Cambridžské hvězdárně v Anglii.

    Habl

  2. Zbigniew Walag - zbignieww

    Gratuluję ! Blahopřeji !