Povedený astronomický den v JOTO

V pořadí 4. astronomický den v Jizerské oblasti tmavé oblohy (JOTO) proběhl 1. října na Stogu Izerském ve spolupráci s polskými astronomy (viz. web GoryIzerskie.pl). Velmi povedenou akci doprovázelo příjemné pozdně letní počasí, krásně stabilní vzduch a naprosto průzračné nebe. Perfektní organizace přilákala nahoru lanovkou davy návštěvníků především z Polska, ale našlo se i několik návštěvníků z Čech. Velkému zájmu se těšily všechny přednášky a především ukázky Slunce a objektů na obzoru i na nebi pomocí naší astrotechniky. Věříme, že díky podobným akcím vstoupí JOTO více do povědomí lidí v obou zemích a snad příště přiláká i více návštěvníků na další akce.

pozorovani Stog 1.10.2011 pozorovani Stog 1.10.2011 pozorovani Stog 1.10.2011

Odpoledne probíhalo pozorování Slunce, na kterém se zrovna nacházely pěkné velké skvrny a k tomu byla i možnost porovnat si vzhled naší nejbližší hvězdy ve speciálním h-alfa dalekohledu Lunt o průměru 6 cm. Díky němu byly vidět pěkné ocásky a obloučky protuberancí, velmi výrazné tmavé filamenty na povrchu Slunce a jasnější aktivní místa kolem tmavých skvrnek. Byl to opravdu nevšední zážitek.

pozorovani slunce
Lunt h-alfa a 70/500 ve viditelném světle na montáži GSO
pozorování Krkonoš

V době pozorování také proběhly přednášky. Návštěvníci se tak mohli dovědět více o Jizerské oblasti tmavé oblohy, prohlédnout si krásy nočního nebe tak, jak je zdejší obloha nabízí. Dalšími tématy bylo povídání o prvních krůčcích astronomů až po pozorování dalekohledy a srážka Země s vesmírnými tělesy.

přednáší Martin Gembec
přednáší Tomasz Mrozek
přednáší Tomasz Mrozek

Večerní pozorování jsme odstartovali na jasných dvojhvězdách a sotva se setmělo, už se mířilo na galaxie, hvězdokupy i Jupiter. Návdavkem jsme se podívali na kometu Garradd a supernovu v galaxii M101. Zájem o noční pozorování byl obrovský. Zdá se, že i desetinásobné množství dalekohledů by dostatečně neuspokojilo poptávku. Zatímco většina lidí se spokojila s pohledem do dalekohledu mířícího na nějaký objekt, s potěšením jsme zaznamenali i návštěvníky, kteří si s radostí sami natáčeli dalekohled za vybranými objekty.

dvojhvězdy Mizar+Alcor a Albireo
kometa Garradd
jednoduchý snímek Galaxie v Andromedě
Snímky jsou pořízeny v ohnisku dalekohledu ED80/600 redukovaného na 402mm. Fotoaparát Canon 30D. Dvojhvězdy Mizar-Alcor jsou pořízeny expozicí 1/10 s, Albireo 1/2 s při ISO 100. Kometa C/2009 P1 (Garradd) je snímek složený z 18ti expozic po 4 minutách při ISO 1600. Galaxie v Andromedě napravo je jediný snímek 60 s expozicí bez dalších úprav (krom ztmavení).

Článek je doprovázen také snímky objektů noční oblohy, které jsme tu noc mohli obdivovat, neboť v akci byla i astrofotografická výbava. Krátký záznam z natáčení planety Jupiter si pro pobavení můžete pustit na Youtube.

jupiter - registax5

Jupiter – snímek vznikl sloučením a zostřením 998 nejlepších snímků z videa o délce 1 minuty pomocí programu Registax 5. Video bylo snímáno za okulárem na dalekohledu o průměru 150 mm pomocí digitálního kompaktu Canon SX200 IS.

Rádi bychom opět poděkovali našim polským kamarádům za jejich milý přístup i to, jak se o nás postarali. Pokud to takto půjde dál, tak už podobné akce v dosavadním malém počtu asi nezvládneme. Pomocníci jsou v budoucnu vítáni.

S díky MaG, Vic, Aleš, Ladin, Honza a Cassi za KaL a Pavel za AÚ v Ondřejově.

Komentáře byly uzavřeny.