Lunar X a kometa Garradd

Výběžek tlakové výše v těchto dnech přináší nad naše území arktický vzduch a teploty klesají hluboko pod bod mrazu i ve městě, natož pak v naší oblíbené pozorovací destinaci Jizerka, kde bylo v minulých nocích naměřeno až −25° Celsia. Když už se mi nepovedlo nikoho přemluvit k výjezdu za hardcore pozorováním, alespoň jsem dostal tip od Vica na zajímavý útvar na měsíčním terminátoru zvaný Lunar X, který měl být ideálně pozorovatelný kolem půlnoci.

Bohužel nakonec u mě zvítězila také lenost a na pozorování Měsíce jsem se vypravil již před 22 hod. a to pouze před dům (o půlnoci bych musel jít s technikou několik set metrů daleko, protože by se mi Měsíc začal schovávat za paneláky).  To se nakonec ukázalo jako chybný krok, protože 2-3 hodiny v postupu terminátoru chyběly k nasvícení útvaru. Seeing také nebyl nejlepší, z cca 25 pořízených fotografií byly ostré asi 2 záběry. Ke svému snímku přikládám srovnávací fotku Jerryho Lodrigusse, na níž je Lunar X jasně patrný a je rovněž zřetelný posun terminátoru nutný k pozorování útvaru.

Nad ránem jsem vyrazil na kometu Garradd pomalu se blížící ke kulové hvězdokupě M92 v Herkulu. Vyzbrojen binarem 20×80 na stativu jsem po 6. hodině ranní vyběhl na zahradu a namířil jej do Herkula. Kometa se již vešla do zorného pole s hvězdokupou, ale žádné zajímavé podrobnosti jsem nevykoukal, protože obloha začínala pomalu světlat s blížícím se rozbřeskem. V následujících dnech (jasné počasí má trvat) bude pohled na tuto dvojici zajímavý i ve větším přístroji, neboť kometa se k hvězdokupě ještě přiblíží.

Foto komety pořízené teleobjektivem 1. února ukazuje část souhvězdí Herkula odpovídající např. pohledu triedrem. Nad třemi hvězdami v levé části květináče máme kometu a kulovou hvězdokupu M 92. Vpravo výřez ze snímku. 11x1min, ISO1600, Canon 30D + Sigma 135mm. Fotil Martin Gembec

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.