Kometa Garradd stále pěkná

Nejjasnější kometou na obloze je už dlouhé měsíce kometa Garradova. Výjimku tvořilo období kolem Vánoc, kdy se na jižním nebi zjevila velká kometa Lovejoy. „Naši“ severní kometu C/2009 P1 (Garradd) jsem v zimě mohli obdivovat jen obtížně a spíše nad ránem. Nyní se její viditelnost opět zlepšila a začne být viditelná i večer. To znamená, že stačí počkat na období po úplňku a můžeme se na ni dívat už od setmění. Toto období nastane po 9. březnu. Ještě nyní, než nastane úplněk, je ji možné vidět nad ránem vysoko na obloze v souhvězdí Draka. Klikněte si pro více informací a mapku na vyhledání.

Kometa C/2009 P1 (Garradd) 27.2.2012. Foto: Martin Gembec

Fotografie komety vznikla na Hraběticích v noci na 27. února. Byla to na zimní období velmi pěkná noc, kdy už večer bylo možné vidět několik planet a Měsíc na průzračné obloze. K pořízení obrázku bylo zapotřebí snímat půl hodiny přes dalekohled o průměru 8 cm. Bohužel technický problém zapříčinil, že více expozic nebylo pořízeno. Technické detaily:

27. 2. 2012, 0:40 – 1:10 SEČ
Canon 30Dmod + Celestron ED80/600
s reduktorem (f402mm)
10x3min, ISO 800

Složením na kometu a převedením do negativu lépe vyniknou detaily v ohonu. Vlevo dolů míří ohon prachový (bílý) a vpravo nahoru ohon iontový (modrý). Barvy jsou dobře vidět na barevné verzi takto upraveného snímku.

Komentáře byly uzavřeny.