Večerní planety a Měsíc

Na obloze máme nyní možnost pozorovat výrazně zářící planetu Venuši a kousek nad ní Jupiter. V neděli večer se krásně vyjasnilo a tak byly obě planety ve společnosti Měsíce nádherným cílem k pozorování. Kromě nich se ale nízko nad obzorem nacházel snadno viditelný Merkur. Nepochybně za to mohlo jednak průzračné ovzduší a potom také poměrně vysoká jasnost Merkuru.

Merkur, Venuše, Měsíc a Jupiter 26.2.2012
Snímek pořízený na severním okraji Jablonce na Staré Osadě, foto: M. Gembec

Merkur nad Ještědem, foto: Martin Gembec
Merkur nad Ještědem, foto: Martin Gembec

Planetární rendez vous (od Aleše Majera)

Mrazivá vlna z první poloviny února pominula, výrazně se oteplilo a na večerní obloze se nám pěkně porovnalo několik planet – konkrétně Merkur, Venuše, Jupiter a Uran, ke kterým se po novoluní přidal v těchto dnech ještě mladý Měsíc. Při nedělním vyjasnění jsme vyrazili s Viktorem obhlédnout tuto scenérii.

planety a Měsíc 26.2., foto:Aleš Majer

Sešli jsme se v 17.45 a začali pátrat nad západním obzorem po Merkuru. Venuše s Měsícem a Jupiterem zářila vysoko nad obzorem a ve slábnoucí oranžové barvě křižovalo oblohu značné množství letadel – v jednu chvíli se jich do zorného pole triedru vešlo až pět. V 17.51 se nám podařilo asi 10 stupňů nad horizontem konečně zahlédnout Merkur triedrem a v zápětí i pouhým okem. Celou scenérii obohatila ještě ISS, jejíž přelet kulminoval v nadhlavníku v 18.01.

planety a Měsíc 26.2., foto: Aleš Majer

Zkusili jsme ještě vytáhnout malý refraktor ED 70/420 a kouknout na uvedené planety a Měsíc. Zatímco Merkur nebyl nic jiného než „duhová kulička“, Venuše měla při zv. 84x krásně viditelnou fázi a dokonce jsme tušili na kotoučku planety nějaké nevýrazné skvrny, ale foukal poměrně silný vítr a dalekohled se na lehkém fotografickém stativu silně chvěl. Jupiter ukázal pěkně rovníkové pruhy a čtyři měsíčky, víc se toho ve větru vykoukat nedalo.

Pozorovat se dá všude, třeba i na libereckém sídlišti, jak ukázal další z našich členů Martin Mašek. Na snímku je navíc ještě část dráhy stanice ISS.

seskupení z Liberce, foto: Martin Mašek

Komentáře byly uzavřeny.