Vydařené Perseidy 2012

Ačkoli noc před maximem z 11. na 12. srpna nebyla úplně jasná, nakonec ji můžeme označit jako vydařené pozorování meteorického roje Perseid. Začali jsme na Jizerce, kde se opět sešlo hodně zájemců o povídání pana Krutského v Muzeu Jizerských hor. My jsme pak tradičně navázali ukazováním oblohy. Zpočátku se nad Jizerkou držela solidní jasná díra, ale s přibývající tmou se téměř úplně zatáhlo. Byla to pěkná předehra i s několika spatřenými meteory.

Nejhezčí zachycená Perseida před třetí hodinou ráno. Mírně oříznuto.
Snímek nejjasnější Perseidy, jaká se mi na čipu zachytila. Okem to byl nádherný zážitek, když tento opravdu jasný (nejspíš kolem -2 mag) meteor proletěl přesně tam, kde jsem si to mohl jen přát a ke konci ještě dvakrát vybuchl. Čas 2:54:15 SELČ, Canon 30Dmod, f4/17mm, ISO1600, expozice 25 sekund ze stativu. Výřez ze snímku, 100 % ořez zde.

Pak jsme se přesunuli jižněji, kde se díky horskému pásmu držela už od večera jasná oblast, kterou jen občas narušila oblačnost od hor. První stanoviště jsme okupovali něco před půlnocí při rozhledně U Borovice. Ta se nachází jižně od Vysokého na Jizerou. Krásnou panorámu často proťal meteor, ale ten vůbec nejjasnější letěl nádherně nad rozhlednou snad minutu po našem příjezdu, takže jej fotograficky zaznamenaný nemáme. Byl to sice nakonec nejlepší kousek celé noci, ale mnohé další se také nenechaly zahanbit a měli jsme i poměrně štěstí, takže vám některé můžeme zprostředkovat i na snímcích.

Poté co oblačnost od hor začala zakrývat oblohu i zde, přesunuli jsme se před druhou ráno na oblíbené místo nad Alšovicemi, tedy směrem k Jablonci. Tím jsme vychytali o něco lepší počasí a mohli slušně pozorovat až do svítání. Oblohu na východě už krásně zdobila dvojice Jupiteru a Měsíce, později se nad východem vyhoupla i velmi jasná Venuše. Meteory létaly jako obvykle ve sprškách, na které se muselo několik minut čekat, ale potom se dalo vidět i pět, šest meteorů do jedné minuty a občas nějaký opravdu jasný s krátce dohasínající stopou.

Perseida a seskupení planet s Měsícem.
Ranní seskupení – Měsíc a Jupiter jsou v Býku nedaleko Hyád s Aldebaranem, dole Venuše, nahoře Plejády. Vlevo uprostřed Perseida. Čas 3:41:31 SELČ, Canon 30Dmod, f4/17mm, ISO1600, expozice 25 sekund ze stativu.

Letošní Perseidy byly z mého pohledu prostě vydařené a zvažuji, že bych si je chvíli prohlédl ještě v noci těsně po maximu.

Martin Gembec

Perseidy zachycené Alešem Majerem.

Komentáře byly uzavřeny.