Přeci jen bolid

Není to sice žádný zázrak, ale musím se jednou fotkou vrátit k našemu druhému pozorování. O den později jsme se já, Aleš, Vic a Honza sešli u Dalešic a pozorovali zde na jasné obloze pěkně padající Perseidy. Najednou se ale začalo zatahovat a tak skončila naše seance předčasně. Nicméně v jednu chvíli jsem zaznamenal zablesknutí a ptal se kolegů, zda někde neviděli bolid. Marně jsem rychle pátral po obloze po nějaké stopě. Pak jsem na to už zapoměl, ale při prohlížení snímků z celooblohovky jsem s úžasem zjistil, že se mi to jen nezdálo. Onen bolid padl tak nízko nad severovýchodem, že jsme jej nemohli vidět, když v našem zájmu bylo spíše se dívat do okolí zenitu, kde ještě nebyla oblačnost.

Bolid z roje Perseid na snímku přes celooblohové zrcadlo 12.8.2012
Bolid z roje Perseid na snímku přes celooblohové zrcadlo 12. 8. 2012, čas 19:38 UT ± 2 min.

Je to teprve druhý bolid, který jsem na celooblohové zrcadlo zachytil. Důvod je celkem prostý, padají málo a moc často se k tomu nedostávám. Kdysi při Tauridách jsem chytl bolid, zrovna když se mi zarosil objektiv, takže ten pravý požitek z toho tehdy nebyl. Navíc to bylo u obzoru. Tentokrát už to bylo lepší, mlžení se nekonalo, žel opět to bylo velmi nízko nad obzorem. Takže doufejme, že do třetice to někdy vyjde pěkně ve velké výšce. Mám z toho zpětně velkou radost. Navíc to nebyla promarněná noc, ještě jsem se cestou domů stavil na Bártlově vrchu, kde na jižním okraji města bylo polojasno, a koukal zde půl hodiny po meteorech a několik jich opravdu spadlo. Jaké to mohlo být lepší rozloučení než tak, jak se to událo. V 0:32, jak jsem později zjistil, zrovna jsem v kapse šátral po klíči od auta, když oblohu nad jihem proťal zhruba od Orla do Štítu jasný vybuchující meteor, možná až skoro bolid. Pěkná to tečka.

Přelet ISS a záblesk jiné družice na snímku přes celooblohové zrcadlo 12.8.2012
Přelet ISS a záblesk jiné družice na snímku přes celooblohové zrcadlo 12. 8. 2012, čas 22:52-22:56 SELČ.

Na internetu jsem se pak ještě dočetl, že během pozorování přeletu ISS si někdo na Boleslavsku všiml jiné velmi jasné družice. Cituji od uživatele Slavek.M: Před chvílí při přeletu ISS v cca 22:57 SELČ jsem viděl v oblasti hvězdy Vega velice jasný záblesk neznámé družice (Calsky nic nepředpovídalo), proti kterému bylo právě zjasňující ISS (téměř v zenitu) chcípáček. Barva měla fialový/růžová nádech, ale to možná bylo dáno tím, že jsou zrovna koukal na oranžovožluté ISS. Jeden z mých pozorovaných nejjasnějších záblesků vůbec – jasnost určitě alespoň −7mag. Nádhera. Viděl nebo nafotografoval někdo další?
Tento přelet ISS mi vyšel pěkně do jedné 4min expozice, takže zde onen záblesk jiné družice také mám, byť na Jablonecku zazářila o dost slaběji. Podstatné je, že jsem použil barevnou DSLR, takže zmíněný fialový nádech je bezpochyby patrný. Družice skutečně nepatří do žádné rodiny těch, co často blýskají, jako je Iridium, METOP apod. Nicméně v létě je toto poměrně častý jev a i my jsme ten večer viděli několik nečekaně jasných družic, z nichž jedna byla opravdu hodně jasná a letěla také na polární dráze nedaleko Vegy. Dokonce i jedno Iridium téměř −6 mag prosvítilo mraky, které se mezitím vytvořily takříkajíc z ničeho.

Perseidy 2012 se prostě vydařily i přes tu nepřízeň počasí (na dost místech ČR bylo ten večer zcela jasno)…

Martin Gembec

3 komentářů k “Přeci jen bolid”

  1. Jirka Švarc

    Krásný podvečer, mám to podobně vydařené :o) Vleže na zádech 4km JZ od Kolína, hlavou k východu a zpestřoval jsem si mezery mezi pěknými Perseidami pozorováním družic. Při vykouknutí ISS jsem si uvědomil, že už se tedy blíží 23. hodina a zhruba v době, kdy byla ISS v zenitu, letělo cosi maličkého na dráze od jihu k severu, někde v Labuti se to rozjasnilo a zamotalo mi hlavu, protože tak jasné Iridium mělo být až před půlnocí. Když poklesla jasnost onoho na původní, potkalo se to téměř přesně s čímsi maličkým, letícím po téže stopě, ale v opačném směru, tedy od severu k jihu.

    Jinak počasí bylo v pohodě, celkem teplo a jasno, kolem té 23. hodiny a se od východu nasouvala jemná vysoká oblačnost.

    Přeju pěkné dny, Jirka

  2. martin.gembec

    Díky za další příspěvek. Bohužel ta družice se mi nepovedla dohledat ani přes Calsky s nastavením všeho do 15 mag. Jakoby tam nic nebylo. Nevadí. Důležité je, že nám to pěkně zpestřila.

  3. O. Brandos

    Před pár lety, při fotografování Perseid, jsem také viděl parádní bolid. Jenže nevyfotil. Potvora rozzářil oblohu pár minut po tom, co jsem sbalil nádobíčko… Takže blahopřeji k pěknému úlovku.