Hvězdárna Turnov zve na pozorování Jupiteru, Měsíce a supernovy v cizí galaxii

Po lednové opozici se Sluncem je největší planeta sluneční soustavy Jupiter v ideální pozici pro pozorování. Další aktuální zajímavostí na obloze je supernova SN2014J, která explodovala před téměř 12 miliony roků v galaxii M82 a jejíž světlo k Zemi dorazilo teprve koncem ledna letošního roku.

Jupiter foto: Foxik, supernova v M82 foto MaG
Fotku Jupiteru se stínem Io laskavě poskytl Dalibor Oršulík

Jupiter je v průběhu února, března i dubna perfektně viditelný na večerní obloze vysoko nad obzorem a dalekohledy hvězdárny je možné pozorovat čtyři největší měsíce objevené počátkem 17. století Galileim a také řadu podrobností na planetě samotné. Jsou to hlavně oblačné pásy, které za dobrého seeingu jeví zajímavou strukturu a také třeba Velkou rudou skvrnu – obrovský oblačný vír v atmosféře Jupitera, dvakrát větší než planeta Země.

Další aktuální zajímavostí na obloze je supernova SN2014J, která explodovala před téměř 12 miliony roků v galaxii M82 a jejíž světlo k Zemi dorazilo teprve koncem ledna letošního roku. Je jednou z nejjasnějších supernov pozorovaných za posledních 20 let a máme proto jedinečnou možnost sledovat toto hvězdné kataklysma.

V prvním březnovém týdnu ozdobí večerní oblohu ještě dorůstající Měsíc, který je také vděčným objektem pro pozorování dalekohledem. Na jeho povrchu lze spatřit řadu detailů jako jsou krátery, pohoří, zlomy, brázdy či lunární dómy.

Večerní pozorování za jasného počasí si lze domluvit v únoru od 19 hod., v březnu pak od 20 hod. na telefonu 775 580 396.

Komentáře byly uzavřeny.