3× supernova

Nestává se příliš často, aby na obloze zářilo několik  jasných supernov naráz. V těchto dnech můžeme v malých dalekohledech vidět hned tři.

Supernova 2014L v galaxii M 99. Dalekohled FRAM v Argentině obsluhoval Martin Mašek.

Supernova v galaxii M99. Snímek byl pořízen českým robotickým dalekohledem FRAM v Argentinské pampě. Credit: FRAM/Gloria. Autor snímku Martin Mašek.

Nejjasnější je samozřejmě SN2014J v blízké galaxii M82. Je vidět už v triedru 18×70, ale při větším zvětšení lépe vynikne. S magnitudou okolo deseti patří k největším peckám za posledních 20 let.

Druhou supernovou v messierovské galaxii je SN2014L. Ta vybuchla v M99 v Panně a je o poznání slabší. Pozoruje se dosti obtížně, neboť se nachází poblíž galaktického jádra. Má jen kolem 14,4 mag.

D íval jsem se na ni dnes ráno 16″ dobsonem ze zahrady na obloze SQM-L 20,85 a nebyla to žádná vypalovačka. Při 300násobném zvětšení občas bočně problikla.

To třetí supernova SN2014G v NGC 3448 ve Velké medvědici je sice o něco slabší (14,6 mag), ale díky poloze téměř v zenitu a menší jasnosti samotné galaxie je přeci jen o něco lépe viditelná.

Trojici hezkých supernov jsem doplnil pozorováním trojice jasných ranních komet. C/2013 R1 (Lovejoy) a C/2012 X1 (LINEAR) na hranici Hadonoše a ocasu Hada svádějí souboj o Miss Kometa 2014. Obě si jsou podobné jako vejce vejci, stejně jasné (kolem 8 mag), stejně velké s krátkými ohůnky. Prvně jmenovaná je zatím stále o chlup jasnější, ale dlouho jí to už asi nevydrží.

Třetí do party je nedaleká C/2012 K1 (PanSTARRS) putující souhvězdím Herkula. S jasností kolem 12 mag je už teď snadným cílem pro malé dalekohledy, ale výhledově slibuje ještě zjasnit a převzít korunku Miss.

Když večerní obloze kraluje Měsíc, je zkrátka potřeba si přivstat. Nad ránem toho je teď vidět víc. To vám vzkazuje…

Vic

Komentáře byly uzavřeny.