Pozorování Slunce v Turnově a DSO na Jizerce

Nezvykle teplé a jasné počasí na konec února vylákalo nejen motorkáře na okresní silnice, ale také hvězdáře ke svým teleskopům. Na hvězdárně v Turnově jsme v neděli odpoledne pozorovali Slunce, kde bylo kupodivu zajímavější dění ve fotosféře poseté desítkami menších i větších skvrn. Protuberanční dalekohled ukázal pouze nevýraznou aktivitu. Sluníčko příjemně hřálo a navozovalo všeobecnou pohodu. A jelikož vyjasnění vydrželo, večer jsme s Viktorem vyrazili na Jizerku vybaveni 125 mm binarem a 16″ dobsonem.

Detail skvrn na Slunci přes herschelův hranol a baader continuum filter, Aleš Majer

Slunce přes herschelův hranol a baader continuum filter, Aleš Majer
Snímek je pro zapomenutou redukci jen z ruky..

Blíží se termín Messierovského maratonu, tak není na škodu si některé zimní a jarní „emkové“ objekty cvičně projít. Při té příležitosti jsme shlédli i již slábnoucí supernovu SN2014J v M82 a také výrazně slabší kolegyni SN2014G v galaxii NGC3448. Zatímco prvně jmenovaná byla vidět i v binaru, druhá potvůrka 15 hvězdné velikosti začala být tušena v dobsonu až při zvětšení 210x a dobře patrná při 350x. Z dalších nemessierovských objektů jsme si prohlédli např. mlhovinu Medusa, která nejlépe vypadala při použití 24 mm Panoptiku s UHC filtrem. V průběhu večera celkem hojně padaly slabší meteority, ale největší zážitek přinesl velmi jasný kousek, možná na hranici bolidu, který se velmi pomalu (cca 2 sec) sunul z Persea souhvězdím Trojúhelníku k obzoru, několikrát zjasnil a měl výrazně žlutou barvu. Při poměrně vysoké vlhkosti a teplotě kolem -7 st. C začala technika záhy stávkovat. Nejprve oslepl binar a po dvou hodinách pozorování začal namrzat i sekundár dobsonu, tak jsme to zabalili.

Aleš Majer

Jeden komentář k “Pozorování Slunce v Turnově a DSO na Jizerce”

  1. Josef Pozdníček

    Je to pěkné, škoda, že jsem v tu neděli nemohl do Turnova (mám to jen 5 km ze Sedmihorek) přijít pro jinou nalehavou záležitost . Zdravím a přeji hodně dalších úspěchů.