Mars se blíží do opozice

V úterý 8. 4. nastane téměř po dvou letech opozice Marsu a to je období, které se nejlépe hodí k pozorování detailů na kotoučku planety. Ten letos přesáhne úhlový průměr 15″. Bohužel se Mars pohybuje v souhvězdí Panny a tudíž při kulminaci vystupuje maximálně asi 35 stupňů nad jižní obzor.

Mars 6. dubna 2014, kresba v počítači Aleše Majera
Porovnat Alešovu zdařilo kresbu můžete také s fotografií Prokyho.

Zkoušel jsem jej letos pozorovat již několikrát z turnovské hvězdárny i z domova, ale vždy právě kolem kulminace, kdy byla k Zemi natočena nejméně zajímavá strana planety a proto jsem kromě polárních čepiček nerozeznal více podrobností. Až včera večer při pozorování Jupiteru a Měsíce doma ze zahrady jsem na závěr natočil malý ED refraktor na Mars vycházející nad Černou Studnicí a kupodivu jsem v tak malé výšce nad obzorem na Marsu zřetelně rozeznal kromě polární čepičky několik různě výrazných tmavých a světlých skvrn. Zhotovil jsem náčrtek a následně doma zjistil, že jsem viděl zřetelně na jedné straně kotoučku albedové útvary Mare Acidalium s Niliacus Lacus a na druhé Aurorae Sinus s Mare Erythraeum. Tyto tmavé oblasti odděloval světlý pás oblastí Chryse a Xanthe. Používal jsem zvětšení 110x a 126x, dokonce jsem zkusil i 248x a k mému překvapení jsem zmíněné útvary rozeznal i v tomto 3,5D zvětšení. Takže určitě stojí zato se v těchto dnech na Mars podívat i menším dalekohledem.

Aleš Majer

4 komentářů k “Mars se blíží do opozice”

  1. Josef Pozdníček, Sedmihorky

    Srdečně zdravím. Včera večer (neděle 6/4) jsem namířil můj TAL 110/805 na Mars kolem půl desáté a byl překvapen. Použil jsem širokoúhlý okulár (72°) 9 mm s Barlowem 2x a zvětšení činilo cca 180x t.j. více než 1,6 D. Sice se trochu chvělo ovzduší, ale chvílemi byly k rozeznání některé albedové útvary a polární čepička. Pěkný obraz byl i u Jupitera a Měsíce (v kráterech nádherné stíny – vypadaly jak Hradčany). Vydržel jsem dokud mi Mars nezmizel za domem. Čekal jsem i na Saturna, ale pro jeho nízkou výšku na JV, kde byla špatná obloha jsem to vzdal.

  2. martin.gembec

    Včera se podmínky docela vyvedly. Díky za porovnání vašima očima :-) Martin

  3. Vic

    Take jsem koukal na Mars, kdyz mi po desate hodine vylezl nad kopec. I kdyz seeing nebyl idealni, bylo toho videt v 16″ dobsonu pri zvetseni 230× celkem hodne. Alesova kresba to, myslim, hezky vystihuje.

  4. Pavel Vála

    V neděli jsem byl v Praze podívat se na vnoučata a neopomenul si zajít na Štefanikovu hvězdárnu na Petřín a pokochat se pohledy na Jupitera a Mars. Počasí bylo večer cca po 21 hodině poměrně slušné. Pozorovali jsme historickým hlavním Königovým refraktorem 180/3430 mm.při zvětšení 140 a 280 i když seeing nebyl úplně perfektní při větším zvětšení. Parádní byla severní polární čepička a rozsáhlá hornatá plošina Tharsis na severní polokouli. Aleši máš velmi dobré oči a pěknou kresbu.