Rodinná neděle na hvězdárně v Turnově

Následující řádky berte jako ohlédnutí za poněkud zvláštní nedělí, kdy se sešly postupně snad stovky lidí na hvězdárně v Turnově na akci, kterou jsme nakonec plánovali zrušit. Předpovědi slibovaly trvalý i když slábnoucí déšť a navíc vybavení zmoklo na akci v sobotu. Vyhlásili jsme tedy na poslední chvíli raději přesun akce na jiný termín s tím, že na hvězdárnu alespoň dorazíme a omluvíme se těm několika lidem, kteří by případně přišli. A tady byl kámen úrazu, neboť cestou nahoru jsme potkali procesí rodin s dětmi a nahoře u parkoviště už čekal špalír lidí, takže jsme spíše začali řešit co teď.

Aleš v tu chvíli asi zestárnul o tři roky, ale podařilo se narychlo sehnat lidi, kteří se postarali o nějaké atrakce. Důležité bylo, že se nás brzy na hvězdárně sešlo pět a tak jsme si každý rozebrali úkoly a akce nakonec začala probíhat víceméně v původních plánovaných kolejích. Venku vyrostla lezecká stěna, soutěžilo se na koloběžkách a k dispozici byly skákací boty. Na terase vyrostl stan a pozorovalo se s dalekohledy. Uvnitř se konala fyzikálně-chemická show.

Ve 14 hodin došlo i na jediný bod programu, který jsme nakonec nerušili. Odhalili jsme pamětní desku dr. Ivanu Šolcovi, který se významně zasloužil (především finančně z jednoho z patentů) o to, že hvězdárna tak honosných parametrů vůbec na Vrchhůře stojí. Připomeňme, že letos 2. května oslavila hvězdárna 40 let od otevření. Slavnostního aktu se ujal za Českou astronomickou společnost Aleš Majer. Dále hovořil místostarosta města Turnova Otakar Špetlík a za vývojovou optickou dílnu Zbyněk Melich. Odhalení pamětní desky pomáhala také dcera Ivana Šolce a paní Alena Radoušová, která iniciovala vydání knížečky Ivan Šolc, Vzpomínky: příběhy a postavičky.

Akce, ačkoli provizorně a narychlo uspořádaná, dopadla tedy nakonec skvěle. Zůstává s podivem, že sychravé deštivé počasí počkalo až do pozdního odpoledne, než akce skončila a přes den bylo jen několik přeháněk. Budiž to zkušeností do příštích akcí. Všem, kteří na naši výzvu nakonec zůstali doma, se omlouváme a slibujeme, že se na hvězdárně brzy opět shledáme. V plánu je letní opékání nebo grilování spojené s případným pozorováním oblohy. Brzy na viděnou.

Komentáře byly uzavřeny.