Večerní Merkur a Frýdštejn

Když jsem v pondělí 19. 5. 2014 navečer hledal vhodnou alternativu k fotografování Merkuru a objektů u obzoru, upozornil mě Vic, že u něj na Malé Skále teď Merkur zapadá za Frýdštejnem. Po simulaci na mapy.cz a Alpenpanoramen jsem vybral místo pár desítek metrů nad jeho domkem ve Vranovém. Legrace nastala poté, co jsme došli na místo a zjistili, že je velmi těžké určit správné místo odkud fotografovat. A tak jsme pobíhali v rozmezí asi 50 metrů po louce a nakonec určili nějaké místo, kde to vypadalo podle našich představ nadějně. Dodatečně mě ještě napadlo využít faktu, že jsem dalekohled umístil na paralaktickou montáž. Ustavil jsem ji narychlo na Polárku a poté jel v hodinovém úhlu od Merkuru k hradu Frýdštejn. Světe div se, Vic se spletl v určení vhodného místa o méně jak deset metrů. A jak se ukázalo, stačilo být o 10 metrů dál a Merkur zapadal o šíři věže hradu jinde. Ale nechme už povídání a zde je první fotografie. Další se objeví někdy v úterý…

Merkur a hrad Frýdštejn z Malé Skály 19. 5. 2014

Snímek je pořízen z montáže CG5 GT Adv na níž byl ED80/600 s reduktorem Vixen 0,67x (ohnisko 402 mm). Fotografoval jsem expozicemi 0,5 sekundy při citlivosti 800 ISO.

Výpočet byl tentokrát přesnější a hlavně včas odešla oblačnost rozpadající se bouřky, takže pozorování vyšlo dokonale. Poté jsme ještě od Vice koukli na kometu 2012 K1 PanSTARRS, kterou jsem ve čtyřicítce zprvu zaměnil s jednou z okolních galaxií, ale pořád je to pěkná kulička s náznakem vybíhajícího zužujícího se ohonu. S planetami to kvůli maloskalskému horšímu seeingu nebylo moc dobré. I tak jsem byl moc spokojený a mohl v klidu odjet domů.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.