Zpracování fotografií Slunce je věda

Aleš mi poskytl opravdu moc pěkné snímky Slunce pořízené v minulém týdnu v Turnově (viz. o dva články níže). Jak je vidět na jeho jediném vybraném snímku, detailů ve skvrnách tam má mraky. Přesto jsme se pokusili pohrát si s daty ve snaze najít nějaké detaily… Na řadu přišel postupně Registax 5, Registax 6 a nakonec spolupráce Autostakkertu s Registaxem. A zjištění? Asi podle očekávání. Jakmile je proměnlivý seeing, tak je pomalu zbytečné si se snímky Slunce hrát, ale přesto… nějaká pozitiva tam asi vidět jsou. Jenom to prostě umět…

Detail skvrn uprostřed Slunce a jejich výřez, jak vypadl z Autostakkertu 2 a Registaxu 6:

skvrny na slunci

skvrny na slunci

Poměrně jednoduché je skládání v Registaxu 5. Zde se otevřou snímky. Dá se rámeček kolem jedné skupiny skvrn (dával jsem 250 px), poté jsme zvolil Align, dále výběr kvality 99% (2 nejlepší snímky – osvědčilo se více než složení 4 snímků). Po následném Stacku a Waveletech vypadlo toto:

skvrny registax 5

To je jistě také moc pěkný výsledek, který ukazuje, že má smysl vybrat jeden dva nejlepší snímky, zvláště, když je seeing dost špatný a proměnlivý. Nakonec jsme poskládali celé Slunce v Registaxu 6. To je také celkem sympatický výsledek a pěkná jsou i fakulová pole při okraji disku.

slunce Aleš Majer

Pro úplnost dodávám odkaz na stránky použitých programů a na návod od experta na snímky planet Michala Vajdy: Registax, Autostakkert, návod.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.