Parádní nedělní Slunce

První neděle v měsíci únoru vyšla hned na 1. 2. a vzhledem ke krásnému slunečnému počasí se návštěvníci turnovské hvězdárny, kterých se sešlo asi deset, mohli pokochat famózním pohledem na Slunce.

Slunce 1.2.2015

Opět jsme zažili skvělý seeing. Šestipalcový refraktor s herschelovým hranolem ukazoval již při 56 násobném zvětšení úžasné podrobnosti. Kromě několika skupin skvrn byl celý povrch Slunce kropenatý granulací a tolik fakulových polí a aktivních oblastí jsem ve fotosféře dlouho neviděl. A to jsme ani nepoužívali Continuum filtr. Seeing umožnil i velká zvětšení, tak jsme si největší skupinu skvrn prohlédli pěkně v detailu. To jsme ale ještě netušili co, nám ukáže protuberanční dalekohled… Již letmý pohled přes Lunt 60 nabídl dvě velké protuberance. Škoda že v tomto přístroji se zvětšením rychle ubývá světla, neboť zoomovací okulár byl tentokrát vytočen na maximální zvětšení (70x). Rychle se vyvíjející protuberance jsme sledovali desítky minut a litovali, že Slunce se pomalu sklání k obzoru. Po přednášce v posluchárně jsme ještě mrkli na vycházející Měsíc, ale to už se začalo zatahovat.

Slunce 1.2.2015

Slunce 1.2.2015

Jeden komentář k “Parádní nedělní Slunce”

  1. Josef Pozdníček, Sedmihorky

    Musím poznamenat, že nedělní návštěvy na Hvězdárně v Turnově jsem nelitoval. Bylo opravdu se na co dívat pokud se týká Slunce. Asi i ostatní ocenilí perfektní přednášku Aleše Majera o tom co nás na nebi čeká v letošním roce doplněnou projekcí obrázků i grafů.