Obloha v únoru

Únor patří planetě Jupiter, který bude 6. 2. v opozici se Sluncem. To znamená, že je viditelný celou noc. Navíc díky poloze vysoko na ekliptice v Raku je obraz při jeho pozorování klidnější, když vystupuje až 55° nad jižní obzor. Večernímu soumraku vládne jasná Venuše a o něco výše září mnohem slabší Mars. 20. února nastane seskupení těchto planet na večerní obloze s Měsícem. Ranní svítání je optimální pro pozorování planety Saturn. Za zmínku stojí ještě ranní Merkur na konci února. Přibližně od 6. února se dá opět na večerní obloze pozorovat kometa C/2014 Q2 (Lovejoy). Na tmavé obloze bude stále viditelná pouhým okem, ale ideální bude vzít na ni alespoň triedr. 21. února prochází kolem mlhoviny M 76 (Malá činka) a směřuje do Kasijopeje. Mapu v pdf připravil Aleš Majer.

mapa oblohy 2015-02

3 komentářů k “Obloha v únoru”

  1. Petr

    Dobrý den, jsem totální amater, ale není ta ma pa převrácená. Západ s východem? Nebo se na to nějak divně dívám.

  2. martin.gembec

    Standardně se to takhle dělá, jakobys stál směrem k jihu, dáš si jih dolů, pak východ vidíš po levé ruce a západ po pravé. Není to zeměpisná mapa ;)

  3. martin.gembec

    Pokud to není jasné z předchozího, jde o to, že takto se běžně používala otočná mapka oblohy, tedy že si to vytiskneš a zvedneš nad hlavu a použiješ jak píšu.