Prostě si to užít

S tímto cílem jsem odjížděl na Jizerku v pátek 7. srpna. Pozvánku od nás přijal reportér Petr Topič, kterému jsme rádi ukázali krásy temné oblohy i zajímavosti kolem našeho vybavení. Viděli jsme dva přelety Mezinárodní vesmírné stanice, Iridium, jeden výjimečný bolid a několik Perseid, nesčetně deep-sky objektů a také Saturn.

Jizerka 8. 8. 2015, foto: Petr Topič, iDNES

Naprosto výjimečný byl pro mě první přelet ISS, protože Honza dal k dispozici svůj 30cm dobson a už dlouho si nevybavuji lepší pohled na stanici. Zcela zřetelně jsem kromě postranních panelů a hlavního těla stanice registroval také radiátory a v těle stanice možná i nějaké moduly, ale to už si přesněji nevybavuji. Záblesk družice Iridium vyfotil reportér Petr z iDNESu tak, že jsme mu doporučil položit foťák na mé dalekohledy na monáži, aby zůstaly hvězdy bodové i při minutové expozici. Trochu jsme netrefili místo přeletu Iridia, ale záblesk tam je a jako bonus i Mléčná dráha. Snímky Petra Topiče najdete v jeho pěkné reportáži ze seriálu Letní jízda.

NGC7000
Mlhoviny Amerika a Pelikán, expozice 2 minuty, ISO 1600, foto: MaG

Společně s návštěvníky jsme shlédli pád velmi pomalého bolidu oranžové barvy, z kterého během letu odpadávaly drobné úlomky a celé to nejvíce připomínalo světlici. Tento bolid, který padl ve 22:31 SELČ spatřil z Turnova také Vic, který zrovna na hvězdárně ukazoval oblohu dětem. Na rozdíl od něj Perseidy, kterých jsme během noci zahlédli dohromady asi na deset kousků, létaly tradičně velmi rychle a jedna jasnější nechala za sebou na zlomky sekundy i stopu.

M31
Galaxie v Andromedě, M 31. 2 min, ISO 1600, foto: MaG

Úchvatný pohled se naskytl na planetu Saturn, pohledu na planetu s prstenci se neomrzí. Podobně je tomu ostatně u většiny jasných deep-sky objektů, které jsme pomocí třiceticentimetrových dalekohledů navštívili. Mezitím jsme Petra zasvěcovali do tajů naší techniky a společně i pofotili pár objektů. Vybral jsem všeobecné vypalovačky, ale proč si neudělat radost a nevyfotit něco opravdu pěkného. Protože já používám modifikovaný Canon 30D a Petr používal neupravený Canon 5D MkII, bylo to zajímavé srovnání, jak co do kresby a vinětace směrem do rohů jeho většího pole, tak co do probarvení mlhovin, kde u mě převládá červená h-alfa a u Petra modravá O-III. Nejlépe je to vidět u Řasových mlhovin.

M13
Kulová hvězdokupa M 13 v Herkulu, 60 s, ISO 1600, foto: MaG

Byla to úžasná seance a nejlépe ji vyjádřil Petr, když do článku přepsal má slova, když jsme se loučili. „Prostě sis to užil, já taky, jako bychom byli na pivu, jen jsme žádné neměli.“

Řasy
Zbytek po supernově Řasy v Labuti. 4 min, ISO 1600, foto: MaG

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.