Úplné zatmění Měsíce 28. 9. 2015

Ačkoli předpovědi slibovaly postupné vyjasnění, dá se říct, že selhaly asi všechny, a tak jsme byli nakonec rádi i za pozorování v dírách mezi mraky. Ne všude bylo tak zataženo, například na Moravě bylo jasno, ale tak už to někdy chodí. Nakonec můžeme být rádi, že jsme si úkaz mohli dobře prohlédnout alespoň v řádu minut a myslím, že hovořím za všechny, když řeknu, že to stálo za vidění.

Úplné zatmění Měsíce 28.9.2015
Dvojexpozice Měsíce těsně po začátku úplného zatmění mi vyšla na zcela jasném kusu oblohy. ISO 100 + ISO 400, 5 sekund, Celestron ED80/600 (ohnisko 402 mm), Canon 30D. Martin Gembec
 

Já (MaG) jsem pozoroval na severním okraji Jablonce v Rýnovicích, protože jsem původně chtěl nasnímat Měsíc nad Ještědem, ale tento záměr zcela pohltila zmíněná oblačnost. Milan Antoš snímal doma a na jeho snímky se můžeme podívat na Astrofotkách. Předpokládáme, že velkou návštěvnost mělo zatmění na hvězdárně v Turnově, ale bohužel i tam se přihnaly mraky. Dírami v oblačnosti se dalo pozorovat i z Liberce.

Typický pohled na zatmělý Měsíc mezi mraky. Vzácné to okamžiky během úplného zatmění
Typický pohled na zatmělý Měsíc mezi mraky. Vzácné to okamžiky během úplného zatmění

Kompozice 4 snímků zatmění přes dalekohled
Kompozice čtyř snímků zatmění přes dalekohled

zatmění při superúplňku
supermoon eclipse
Porovnání zatmění z roku 2011 a 2015. Opravdu byl úplněk o něco větší, než obvykle.

 

☾☾☾ ☽☽☽

Do Turnova na hvězdárnu se sjela časně ráno asi dvacítka zájemců o pozorování tohoto nevšedního úkazu a rozhodně neodcházeli zklamaní. Pozorovalo se triedry, binary i velkým dalekohledy v dírách mezi mraky. A když se Měsíc zrovna schoval, namířilo se na deepsky objekty jako jsou mlhovina v Orionu nebo galaxie v Andromedě. Hezkou podívanou nabídly i planety postupně vycházející nad Kozákovem. V konjunkci s rozhlednou byla postupně Venuše, Mars i Jupiter. Vidět byla i kometa C/2014 S2 (PANSTARRS).

Vic KaL ◊!

☾☾☾ ☽☽☽

V Liberci se honily mraky, ale vcelku to ušlo, píše Martin Mašek.

Zatmění Měsíce Liberec, Cassi

Zatmění Měsíce Liberec, Cassi

Zatmění Měsíce Liberec, Cassi

4 komentářů k “Úplné zatmění Měsíce 28. 9. 2015”

  1. Vladimír Arnošt

    Zatmění Měsíce focené z Londýna:
    https://www.flickr.com/photos/wladows/sets/72157658772419629

    Bylo krásně jasno celou noc.

    Canon 5D Mk II, 70-200mm f/4, Lightroom CC, 100% výřez
    (ano, chtělo by to delší sklo…)

  2. martin.gembec

    Ale tak není to vůbec špatné :-) Líbí se mi ty syté barvy. Zdravíme do Anglie a díky.

  3. Josef Pozdníček, Sedmihorky

    Na Hvězdárnu do Turnova jsem dojel (mám to nedaleko) po půlnioci, kdy již na západě byla clona mraků s pohybem do místa předpokládaného zatmění. Přesto kdo vydržel (já tam byl až do páté hodiny ranní), přece jen v občasných menších dírách část zatmění uviděl, včetně pozorování depsky objektů na bezoblačné části oblohy, a východu planet Venuše či Jupitera ve směru od rozhledny na Kozákově k východu. Nakonec jsem musel být s pozorováním spokojen-prostě to někdy ke spokojenosti nevyjde, a nepodařily se mi dobře ani snímky mým kompaktem (s užitím optického i digitálního zoomu) Canon.

  4. Aleš Majer

    Paradoxně nejlepší pohled na zatmění se mi naskytl cestou z hvězdárny domů. Když jsem vyjel nad Rychnov, Měsíc ve fázi částečného zatmění ze nacházel ve velké mezeře v mracích. Zastavil jsem na autobusové zastávce před odbočkou na Dobrou Vodu a triedrem jej sledoval asi 10 minut než definitivně klesl do hustých mraků nad západním obzorem.