Zákryty Hyád a Aldebaranu Měsícem

V noci ze 4. září na 5. září došlo k průchodu Měsíce hvězdokupou Hyády v souhvězdí Býka. Díky tomu došlo k několika zákrytům jasných hvězd. Ráno po východu slunce vyvrcholil tento úkaz zákrytem nejjasnější hvězdy z Býka, Aldebaranu. Z pohledu na družicové snímky je však zřejmé, že šanci něco vidět měli jen pozorovatelé ze severozápadních Čech.

Měsíc a Aldebaran 5. 9. 2015
Měsíc a Aldebaran asi dvě minuty před zákrytem při pohledu přes okuláry na 6″ SCT

Zatímco část pozorovatelů si dala seanci v Turnově na hvězdárně, já jsem vyčerpáním večer padl s tím, že se stejně nasouvá střední oblačnost a tak vstanu alespoň ráno a uvidíme. Po šesté byl ještě Měsíc za mraky, ale když v půl sedmé vykoukl, začal jsem chystat techniku. Před sedmou už se kolem Měsíce téměř vyjasnilo a dalo se pohodlně pozorovat.

Měsíc a dalekohled

Měsíc a Aldebaran
6:49 SELČ, Aldebaran je vidět i na snímku přes 135mm objektiv.
Canon 30D + Sigma 5,6/135 mm, ISO 100, 1/125 s

Mozaika Měsíce s Aldebaranem
Mozaika snímků za okulárem. Bylo obtížné složit snímky, kde je vždy kousek Měsíce v černém okolí, ale ty krátery byly tak pěkně vidět..

Několik minut před zákrytem se ještě nějaká střední oblačnost přihnala, ale ta byla na samotný zákryt rychle pryč, takže vyšlo alespoň to ranní kouknutí. Zkusil jsem si to z ruky zvěčnit za okuláry, jak je vidět na přiložených fotkách a videu. To jsem točil přiložením Canonu PowerShot G16 za 5mm okulár Omegon, což při spojení s dalekohledem 150/1500 dalo už moc velké zvětšení, ale za tímto okulárem jsem dosáhl většího snímaného pole a tak jsem to nechal i za cenu, že to neustabilizoval ani foťák. K zákrytu u mě došlo v 7:14:12 SELČ. Krásné bylo, jak hvězda náhle zhasla.

Krásnou tečku přichystal tento úkaz v 8:31:09, protože druhá část měsíčního kotouče už nebyla na modré obloze vidět a tak se přesně v tu chvíli jakoby na modré obloze rozsvítila hvězda, jak Aldebaran vyšel zpoza Měsíce.

MaG

6 komentářů k “Zákryty Hyád a Aldebaranu Měsícem”

  1. Antonín Hušek

    Dobrý!!

  2. Karel

    Úkaz jsem sledoval ze vsi Hájku poblíž Karlových Varů. Překvapilo mě, že již za denního světla byl Aldebaran v binokuláru Celestron 15×70 celkem bez problémů pozorovatelný. Kontrast mezi oběma tělesy byl podle mého pocitu větší, než je na ke článku přiložených fotografiích. Ale pouze do doby cca 5 minut před zákrytem. Od té doby byl již přezářený východním okrajem Měsícem. Hvězda měla namířena docela přesně do středu měsíčního kotouče směrem k tmavému kráteru, zřejmě Grimaldi. Rovněž po výstupu za západní okraj byl ve stejném přístroji Aldebaran po kratší chvilce sledování vidět. Okamžik výstupu jsem však nedůsledným hlídáním času promeškal. Triedr musel být na stativu, počítal jsem s tím,že z ruky tento přístroj ani menší Bresser 10×25 neudržím. Ač zapřen o stěnu a balkonové zábradlí.
    Informace jsem čerpal z Vašich stránek, neuměl jsem však rozkovat sloupce s pozičními úhly. Zkoušel jsem i stránky Rokycanské hvězdárny, bohužel ani tam jsem se to nedozvěděl. Zřejmě je vysvětlení ve Hvězdářské ročence.
    Pozorování sice nebylo podle metodiky, ale zážitek to byl hezký.Myslím, že si ho budu dlouho pamatovat.
    S pozdarem a s díky za upozornění
    Karel

  3. martin.gembec

    Díky za pěkný report. Problém časů byl ten, že pro každé místo je jiný. Já jsem si časy kontroloval zpětně podle Guide 9 a vyšlo mi to na sekundu přesně pro mé stanoviště. Jinými slovy pro takové úkazy je zpráva od Karla Halíře z Hvězdárny Rokycany dobrým vodítkem, ale pro přesnější předpověď to chce vhodný počítačový program.

  4. Aleš Majer

    Zákryty jsme pozorovali ve složení Aleš, Viktor a Honza na turnovské hvězdárně, kde jsme se sešli v pátek kolem 23 hodiny. Neměli jsme v úmyslu žádné přesné měření časů, ale jen si užít zajímavou podívanou. První byl výstup gammy Tau ještě před půlnocí. Používali jsme 6“ refraktor při zv. 75x a na terase umístěné dva binokuláry – Somet 25×100 a Vixen 125 mm. Pak jsme natáhli budík a zalezli do spacáků. Další vstupy po 3 hodině už trochu kazila přecházející oblačnost, ale viděli jsme je v dírách mezi mraky bez problémů. O hodinu později oblačnost zhoustla, přesto jsme další úkazy lépe či hůře odpozorovali. Po výstupu HD28527 odjel Vic do Plzně a Honza domů. Já si natáhl budík a šel si na další dvě hodiny zdřímnout. Vstával jsem s rozpaky, jak asi bude vypadat obloha, ale po vyběhnutí do kopule na mě koukal Měsíc na téměř jasné modré obloze, jen tu a tam přecházel cár řídkých cirrů, které nemohly pozorování zákrytu Aldebaranu ohrozit. Natočil jsem na něj štěrbinu kopule a zamířil dalekohled. Ihned jsem zřetelně nedaleko okraje Měsíce uzřel nápadnou hvězdu. Zvýšil jsem zvětšení na 132x a počkal, až zmizí za měsíčním okrajem. Mrknutím na hodiny řízené radiovým signálem jsem zjistil, že to bylo v 07:14:14 SELČ. Pak jsem vyrazil domů, kde jsem si počkal na výstup. Ten jsem sledoval binarem 32×88 na téměř jasném nebi. Aldebaran se zčista jasna objevil na modré obloze. Byl to pěkný a netradiční zážitek.

  5. Karel

    Následně po odeslání mejlu mi také došlo, že svou roli mohla sehrát i rozlišovací schopnost 7 centimetrového dalekohledu, budu si muset spočítat jaký úhel urazí Měsíc za 4 minuty. Udělám si tak obrázek o kvalitě optiky dalekohledu za necelé 3 tisíce korun.

  6. martin.gembec

    Hrubým odhadem, kdy Měsíc oběhne za 28 dní ti to dělá posun Měsíce o 2 úhlové minuty za 4 minuty.