Blízkozemní asteroid 2015 TB145

Na poslední říjnový den připadl další zajímavý úkaz. Kolem Země si to prosvištěla planetka s označením 2015 TB145. A protože počasí kupodivu spolupracovalo, nesměli jsme si to nechat ujít. Mohli jsme tak odčinit neúspěch z kraje letošního roku, kdy nám pozorování asteroidu 2004 BL86 překazila oblačnost.

Asteroid ohmataný radarem
Asteroid po ohmatání radarem vypadá z jedné strany jak halloweenská lebka. Obrázek se vytváří tak, že velký radioteleskop v Goldstone v Kalifornii vyšle signál, který zachytí jiný velký radioteleskop v Arecibu v Portoriku. Animace „snímků“ je pod odkazem.

☆ ☆ ☆

První šance na spatření byla v sobotu nad ránem, kdy planetka měla mít jasnost 11,6 mag a pohybovat se Orionovým štítem. Tou dobou ale na obloze kraloval Měsíc pár dní po úplňku, který byl nedaleko v sousedním Býku. Myslel jsem, že to i tak bude pro Almaru hračka.

To jsem se ale velice mýlil. Za daných podmínek i 16″ dobson měl problém v bílém mléku ukázat hvězdy 12. velikosti. Musel jsem jít až na zvětšení 300×, abych alespoň něco viděl. A i potom to byla pěkná duchařina. Najít správné pole nebyl až takový problém, objevit v něm ale pohybující se objekt na hranici viditelnosti mi chvíli zabralo.

Chytil jsem se až po třičtvrtě hodině při průletu kolem hvězdy 9,6 mag v 5.45 SEČ. Asteroid se během pár minut kolem ní prosmýkl, aby mi zakrátko zmizel ze zorného pole. Obloha už stejně rychle světlala, rozednívalo se.

Pokochal jsem se ještě hezkým seskupením Jupiteru, Venuše, Marsu a červeného světla na věži na Sokole a hurá zpátky do postele. Večer bude ještě šance blízkozemní asteroid 2015 TB145 spatřit za lepších podmínek.

☆ ☆ ☆

Večer byly podmínky opravdu lepší. Na asteroid jsem vytasil 5″ binar. To nebylo úplně ideální, nízko nad severním obzorem nebyla obloha po 18. hodině našeho času tak dobrá, takže planetku i přes jasnost kolem 10 mag bylo obtížné byť bočním pohledem udržet. Proto jsem vytáhl ještě znovu 16″ Almaru, kde při 135násobném zvětšení šla pohybující se tečka dobře sledovat.

Chvíli jsem si krátil pozorováním jasných komet až do chvíle, kdy se stalo něco nečekaného. Bylo 19.05 SEČ a obloha se rozzářila dozelena. Nad severním obzorem prosvištěla obrovská prskavka. Bolid letěl dlouho, relativně pomalu a zůstávala za ním třpytivá stopa, která se pak dlouhé desítky sekund rozpouštěla. Šlo zřejmě o tauridu. Podobný meteor jsme viděli o den dříve (30. 10. 2015, 17.40 SEČ) nad jihem ze Zlatého návrší v Krkonoších s Ladinem a Karllem, jen nebyl zdaleka tak jasný.

Od té chvíle šel blízkozemák stranou. Čekal jsem, jestli nepoletí další. Přání se mi už nesplnilo, ale i tak to byl jedinečný zážitek. Byla to taková hezká tečka za tím dnešním večerem.

Vic KaL ◊!

15 komentářů k “Blízkozemní asteroid 2015 TB145”

  1. Marča

    Dobrý večer, s největší pravděpodobností jsem dnes večer viděla zmíněný asteroid. Těším se, že uveřejníte také své pozorování, abych měla porovnání.

  2. martin.gembec

    Asteroid se jeví jako slabá tečka viditelná jen v dalekohledu. Doufám, že si jej nepletete s jasným bolidem, který spadl dnes v 19:05 a šlo o jasný bolid z roje Taurid. http://tinyurl.com/py2c3vv

  3. Marča

    Díky za upřesnění, právě se nám to zdálo nějaké divné :-)

  4. Karel

    Ahoj, taky jsem dnes lovil 2015 TB145. Byl jsem na Jizerce s 6″ SCT ale jak jsi psal, obloha nestálá za nic. Ale ten bolid to byla paráda, ten mi spravil náladu :D

  5. ladis

    neskutecnej bolid v 19:05 SEC, zelenej, ozaril celou oblohu, podoba s Celjabinskym v polovicnim gardu, po par minutach jsem slysel i hrmeni? Stopa zustala na obloze pres 5 minut. Od Capelly k UMa
    zivotni zazitek behem filmovani (uspesneho) 2015 TB145…

  6. martin.gembec

    Skvělý report, vlož panu Spurnému na asu.cas.cz do hlášení bolidů. Ráno o něm vyjde článek.

  7. ladek

    Zrovna jsem nastupoval do lomu na loveni asteroidu. Cely lom se rozsvitil bolidem s nazelenalym svetlem, no parada.

  8. Lukáš

    taky jsem viděl tento bolid :) ale ne úplně byl jsem zrovna otočený… Kamarádi nevěděli co to je :D

  9. ladis

    muj videozaznam (45MB) 2015 TB145 Z Boleslavi: http://astro.ladislavcervinka.cz/video/2015_TB145.avi

  10. NOnik

    viděli jsme bolid v 19 h, docela nás to vyděsilo, když jsme se po půlnoci vraceli domů viděli jsme další, bylo cca čtvrt po půlnoci. Zářil stejně, ale kratší dobu. Tak si říkám, že jich muselo letět asi hodně. Nemůže nás nějaký zasáhnout? Je mi divné, že na internetu na seznamu propírají každou blbost a tohle nyní vůbec, jak kdyby se to tutlalo.

  11. Vic

    O tom popůlnočním nevíme, zatím nikdo další nic nehlásil, to už asi všichni spali. Na bolidových kamerách by ale měl být vidět. Přesnější čas by nebyl?
    Tauridy jsou známé množstvím bolidů. V těchto dnech je tedy šance na spatření i několika za noc celkem veliká. Samozřejmě nás to může zasáhnout. Nikdo neví, jak velký šutrák se z Enckeovy komety kdy odlomil. Pravděpodobnost je ale velmi malá, tak bych se toho nebál a vychutnával si to. A počítám, že večer ve zprávách tomu čas určitě věnován bude, jen jsem zvědavý, jak to nakonec vyzní…

  12. NOnik

    ten okolo půlnoci nás vidělo více, ale už opravdu nevím v kolik to bylo hodin, jestli před půlnocí nebo po půlnoci, nekoukala jsem se na hodinky, tak nevím

  13. martin.gembec

    Jedna jasná pro změnu severní Taurida padla před půl druhou ráno: http://tinyurl.com/oxn62qo Takže vyloučit, že padla i třetí, ale netrefila se nikomu do kamer, úplně nelze.

  14. martin.gembec

    Tak beru to z5, bolid vyfotili Dan Ščěrba a Lubomír Sklenár, viz. galerie astro.cz. Teda to vážně byla noc.. http://www.astro.cz/fotogalerie/ctenarske-fotogalerie/nejnovejsi-fotografie-ctenaru.html?id=3836 Jinak se jedná o zbytky z komety a jakkoli jsou jasné, je to křehký materiál, který dohoří desítky kilometrů nad povrchem a tudíž nemůže na zem nic dopadnout. Většinou jde u takto jasných bolidů o několik cm velké oblázky.

  15. PetrC

    Pozorovali jsme v Hůrce u Jedeníku nad Odrou. 40 cm dobson. Díky nízké výšce a zákalu u obzoru sotva viditelná. Bolid vše vynahradil. Petr