Když marně naháníte kometu…


Už od začátku viditelnosti ranní ranní kometky Catalina se potýkám s problémem, že když už je krásně jasno, tak ráno se pozorovat kometa nedá. Krom toho někdy nespolupracuje zdraví a jindy je člověk tak vyřízený z práce, že si i rád přispí. Kombinace těchto faktorů vedla k tomu, že jsem kometu dosud neviděl. Až dnes.

Kometa Catalina 10.12.2015

V noci přestalo pršet a postupně se mělo vyjasnit, ale modely byly skeptické a únava velká, tak jsem si budíka nedal. Když jsem ale ráno po šesté vstal, s hrůzou jsem zjistil, že toto ráno by to šlo. Zoufalý pohled z okna na jasnou Venuši mezi stromy vzápětí vystřídala naděje, protože byla ještě tma a kometa je přeci nad Venuší. Vytáhnul jsem tedy triedr a snadno našel mlhavý obláček. Upřímně z města při pohledu směrem k centru a přes paneláky to asi nebylo ideální ani v 20×80, ale náznak iontového ohonu tam možná byl. Byl jsem alespoň rád, že jsem ji konečně spatřil. Vzal jsem ještě zrcadlovku, postavil stativ na parapet a s 50mm objektivem nasnímal ranní scenérii. Kometka je tam vidět jen jako mlhavá hvězda, ale víc jsem ani nemohl očekávat za několik sekund expozičního času, co jas svítající oblohy dovolil. Už se těším, až na ni vytáhnu dalekohled a bude víc času si ji vychutnat.

MaG

***

Podobně jako MaGovi se mi podařilo kometu spatřit až teprve dnes (zdravotní důvody a počasí). Na ráno 10. 12. předpověď slibovala vyjasnění, tak jsem nachystal nádobíčko na balkón panelového domu (Liberec – Rochlice). Jistě by bylo lepší fotit někde na tmavé obloze mimo město, ale i toto posloužilo jako dobrá nouzovka.
Krátce po 5. hodině SEČ už byla kometa nad obzorem, našel jsem ji snadno pomocí Venuše. Zkusil jsem ji cvaknout pomocí DSLR Canon 1000D přes starý dobrý teleobjektiv Zeiss Sonnar 180 mm. Ale zjistil jsem, že kvůli jasu oblohy od světelného znečištění nízko nad obzorem nemůžu dělat expozice delší, jak 30 sekund na ISO 800 (přepálená obloha). Nasadil jsem tedy CLS filtr, který ztmavil jas pozadí a umožnil prodloužit expozice na 90 sekund při ISO 1600. Podařilo se mi nasnímat celkem 25 expozic s délkou 90 sekund, složený výsledek vidíte níže, na snímku jsou patrné i dva ohony (prachový a iontový).

Kometu jsem zkusil i vizuálně přes binokulár 20×80, byla vidět jako poměrně velký kondenzovaný mlhavý flíček bez ohonů (na ty by byla potřeba tmavá obloha).

Cassi

 

2 komentářů k “Když marně naháníte kometu…”

  1. Pavel

    Krátce po mojich sedmdesátinách jsem se vypravil hledat na Rašovku kometu Catalina v souhvězdí Panny. Vzal jsem si sebou triedr 10×50 se stativem a ná- kres polohy komety. Dne 12.12.2015, ráno v 5 h bylo skoro jasno a celkem chladno -4° C a bezvětří. Dosti rozmáznutý obláček komety C2013 US 10 Ca- talina byl napoprvé poznatelný. Jeho jasnost jsem se pokusil srovnávat s okol- ními rozostřenými pěti hvězdami 5,5 až 7 magnitudy v dalekohledu. Výsledek
    vyšel 6,46 m.

  2. martin.gembec

    No to je skvělé Pavle. A hodně zdraví :-)