Kometární okénko – prosinec 2015

Že je frýdlantsko země astronomii zaslíbená, je dobře známo. I když se česká kotlina potopí pod nízkou oblačnost, na severu republiky zůstane jasno. Tak tomu bylo i minulou noc. A protože Měsíc je těsně před novem, nastala ideální chvíle pro pozorování slabých objektů, mezi které můžeme řadit i komety.

Jako nejlepší místo jsme vytipovali louku u kapličky nad Bulovkou nedaleko Frýdlantu. Sešli jsme se tam s Ladkem, který to má kousek od domova, před devatenáctou hodinou nakonec jen dva. Vytáhli jsme dobsony (12″ a 16″) a hned začali pozorovat. Obloha byla velmi dobrá (SQM-L vylezlo až přes 21,1 MSA), jen panovaly obavy, že se bude rosit optika, neboť bylo úplné bezvětří. To ale nevydrželo dlouho a zpočátku mírný vánek pak postupně zesiloval. Stačilo se ale přemístit o pár metrů dál k blízkému lesíku a bylo zase fajn.

V plánu jsem měl samozřejmě hlavně komety. Začal jsem nesmrtelnou C/2014 Q2 (Lovejoy), která je zvečera už dosti nízko v Herkulu. Nastal totiž čas loučení. Kometa se nezadržitelně vzdaluje, takže slábne, a brzo zmizí z dosahu. Tentokrát se ji ještě podařilo celkem bez problémů spatřit, ale kdo ví, jak tomu bude při příštím novu.

Mnohem snazší jsou nyní C/2014 S2 (PANSTARRS) a C/2013 X1 (PANSTARRS). Jedna putuje Drakem a druhou najdete v Andromedě. První je trochu jasnější (9 mag) a má i viditelný krátký chvostík. Obě jsou natolik výrazné, že není potřeba ani mapka, ihned uhodí do očí.

Trochu slabší je C/2014 W2 (PANSTARRS), která se přesunula z Malého vozu také do Draka. Už při nejmenším zvětšení (110×) byla ale dobře patrná. S jasností kolem 12,5 mag je pro Almaru snadným soustem.

O něco těžší bylo spatřit slábnoucí 88P/Howell v Rybách. A to zejména díky tomu, že tato kometa je na rozdíl od předešlé dosti difúzní, a proto nejde použít větší zvětšení. Zřejmě tak šlo o jedno z posledních pozorování při tomto návratu.

Nedaleko na obloze ve Velrybě se nacházejí další vlasatice s přídomkem P, konkrétně 61P/Shajn-Schaldach a 117P/Helin-Roman-Alu. Zatímco první jmenovaná se dala slušně při větším zvětšení vykoukat, na druhou už 40cm zrcadlo nestačilo. A to ani přesto, že stelární dosah v těch místech byl přes 15,4 mag.

Podobně neúspěšný jsem byl zatím i u nedávno objevené a do budoucna velmi nadějné komety C/2015 V2 (Johnson). Je ještě slabá a navíc se zkraje noci promítala celkem nízko k čumáku Velké medvědice.

Cílem večera ale byla dvojice komet nacházející se v Orionu. Musel jsem počkat, až souhvězdí vyleze výš nad obzor. Snadnější byla 230P/LINEAR, i když je na nižší deklinaci. Odhadl jsem ji na 14,0 mag a cestou k ní navštívil i neprávem opomíjenou reflexní mlhovinu NGC 1788, co má také dosti kometární vzhled.

To kometu 329P/LINEAR-Catalina jsem nejprve neviděl, ale vyplatilo se k ní po chvíli vrátit a osolit zvětšení až na 288×, kdy začala bočně problikávat. Mohl jsem tak zalogovat svoji 124. a 125. kometu. Tím byl seznam objektů vyčerpán, ale protože nebylo jestě ani deset hodin, zkusil jsem nad plán dva další kousky.

Nejprve 81P/Wild v Býku a poté ještě C/2015 GX (PanSTARRS) v Kasiopeji. Obě samozřejmě negativní. Ale zatímco první jsem už před pěti lety pozoroval a navíc bude zjasňovat, druhou zřejmě nikdy nespatřím. Ze stávajících 16 mag už moc nesleví.

Zapomněl jsem ještě na C/2015 F4 (Jacques) v Labuti, kterou jsem pozoroval předchozí noc ze zahrady. Také už má nejlepší chvíle za sebou a nastává loučení. Za to, co letos předvedla, se ale určitě nemusí stydět.

Nemělo smysl čekat, než se obloha otočí a vylezou ranní komety. Navíc se zhoršil seeing a začala se nasouvat vysoká. Chvíli jsem se jen tak kochal pohledem na Mléčnou dráhu a zabalil to pak o půl jedenácté. Ladek jel do tepla dříve, asi trochu podcenil podmínky (teplota šla k nule) a hlavně si nepřipravil pořádný plán. Domů to mám necelých 60 km, takže cesta po nové slušné silnici trvá svižnou jízdou jen slabou třičtvrtěhodinku.

Potvrdilo se, že rychlý výjezd do frýdlantského výběžku má smysl a že Ladis je tajtrdlík (protože váhal a nakonec nejel, i když měl sbaleno).

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – prosinec 2015”

  1. Vic

    Dnes ráno jsem si vyjel s Almarou na Kopaninu a protože podmínky byly slušné (SQM-L 21.22 MSA), zkouknul jsem mimo jiné i zbylých pár kometek v Panně a Vlasech Bereniky.
    Kromě nádherné C/2013 US10 (Catalina), u které byly vidět oba chvosty (prachový v délce přes 20′), jsem ještě ulovil 67P/Churyumov-Gerasimenko a také 19P/Borrelly. Ta byla dost obtížná, s dosahem přes 15,7 mag jen bočně chvílemi problikávala. Zkoušel jsem i 116P/Wild, ale ta je zatím ještě v 16″ dobsonu neviditelná.

  2. Vic

    Zmiňovanou kometu 81P/Wild jsem konečně ulovil včera večer při pozorování z polských Jizerek (Rozdroze Izerskie). Jevila se jako slabá stelární tečka kolem 15 mag. Podmínky byly slušné, SQM-L ukazovalo 21,28 MSA a dosah byl přes 15,2 mag při 288×.
    Za dvě hodinky jsem stihnul ještě namířit na 12 dalších, než se zatáhlo.