Když se rozsvítí skleník… If you turn on big greenhouse…

If you can read in english, please click here.

Vladimír Dvořák a Martin Mašek provedli během noci z 6. na 7. února dokumentaci stavu oblohy na Liberecku. Začali večer, kdy zřejmě ještě skleníky v Polsku nesvítily a poté se na stejná místa vrátili, když už bylo osvětlení podle všeho zapnuto. Podívejte se na první výsledky.

Následující dva snímky dokumentují pohled z Albrechtického kopce dolů na Frýdlantsko. Myslíme, že nepotřebují komentář. Rozsvícené skleníky svítí široko do krajiny. Pro nezasvěcené, jedná se o oblast dolů, elektrárny a skleníků u polského města Bogatynia. Krátce jsme se tomu věnovali už v tomto článku. Tuto noc jsme měli příležitost zdokumentovat situaci bez i se zapnutým osvětlením skleníků, což je podle informací obyvatele z Hrádku nad Nisou výjimka, protože obvykle prý svítí celou noc.

skleníky 1 skleníky 2

Počasí se v průběhu noci zlepšovalo a podle měření v srdci Jizerek dosáhla tmavost oblohy nadprůměrných hodnot. Z toho lze usuzovat, že tato noc byla poměrně vhodná na posouzení vlivu dosvitu těchto zdrojů světla do oblohy, protože obloha byla celkem průzračná a světlo se nemohlo tolik šířit do velké dálky. Z fotografií je navíc patrné, že zdroje světla tlumil zákal v údolí, takže jindy by situace mohla být ještě horší, zvláště při zatažené obloze. O to více je tristní stav, který byl zdokumentován pomocí uvedených fotografií.

oblohovka-animace

Animace celooblohových snímků z Albrechtického kopce dokumentuje stav oblohy přibližně uprostřed cesty mezi Libercem a zmíněnými skleníky u elektrárny Turów. Snímky jsou zarovnány na Polárku, aby bylo možné porovnat, jak vysoko které zdroje světla svítí do oblohy. Na animaci vidíme, že po rozsvícení skleníků je příspěvek do oblohy větší na jejich straně oblohy, než od Liberce na straně druhé (zde se situace během noci víceméně nemění, zatímco vpravo nahoře se světlejší oblast rozšířila tak, že je těžké najít i Polárku). Celooblohová sestava byla zapůjčena od České astronomické společnosti a jedná se o DSLR s objektivem 4,5 mm.

oblohovka albrechtice 1 oblohovka albrechtice 2

Závěrem ještě komentář obyvatele Hrádku nad Nisou, který to má ráno při cestě do práce jak na dlani:

„Světelné znečištění je obzvláště při nízké oblačnosti(!) obrovské a oranžová záře je znát 20 až 30 km daleko ve směru do Německa. Naproti tomu při jasné obloze je světelné znečištění výrazně(!) menší, než by se dalo čekat, protože se světlo ze skleníků nemá na čem rozptylovat. Nicméně jasných nocí je poměrně málo, takže oranžové peklo září většinu dní v roce dost výrazně.“

Skleníky mají nyní rozlohu 10 ha. Podle dostupných informací se jejich rozloha může rozrůst až na 100 ha (resp. 1 kilometr čtvereční)…

———————

O den později bylo opět zataženo, ale skleník nelenil, a pražil do mraků tak, že to bylo krásně vidět i z 25 km vzdáleného Liberce.

Skleník z Liberce

 

*********
ENGLISH
*********

Members of the Czech Astronomical Society went on the trip around the new big source of light pollution in Euroregion Nisa. Since 2015 we have noticed that  there’s  a new big source of light and we have found out that it came from the new greenhouses in Poland near the town of Bogatynia. (Practically at the borders of Poland, Germany and the Czech Republic.) According to the satellite images (and our pictures), the greenhouses emit more light than the big city of Liberec nearby.

First image was acquired with no lights coming from the greenhouses. We could see only lights from Turów powerplant and it’s surroundings. On the second image, however, an intensive glowing lights are visible. It was taken around 2:30 am, when the greenhouses were turned on (according to our friends from a nearby town it’s not a typical situation – greenhouses usually shine for the whole night). Images are from DSLR Canon through 18 mm lens, f/4, 20 seconds, ISO 400. The place where images were taken is on the hill right in the middle between the city of Liberec (~ 100.000 inhabitants) in the Czech Republic and Polish greenhouses (both 12 km away).

skleníky 1 skleníky 2

The sky was clear that night so that the lights from the cities and other sources didn’t affect the light pollution near zenith. More horrible situation will certainly occur on cloudy nights (typical situation in Central Europe).

Thanks to the Czech Astronomical Society we managed to capture also images of the whole sky (DSLR + 4,5 mm lens). On the images below one can see lights from Liberec near the southern and lights from the greenhouses (second image) near the north-western part of the image. The image on the left side was taken when the greenhouse lights were OFF, the image on the right side was taken when they were ON.

oblohovka albrechtice 1 oblohovka albrechtice 2

For now, there are 10 ha of greenhouses. According to the available information the greenhouse is supposed to expand ten times it’s present size to 100 ha (or 1 square kilometer) within few years.

 

If you want to contact us, please send us an e-mail:
martingembec[at]gmail[dot]com

———————

The following night the skies were cloudy and the greenhouses were shining so brightly! You can see them on this image taken from distance of 25 km (from the city of Liberec).

Skleník z Liberce

3 komentářů k “Když se rozsvítí skleník… If you turn on big greenhouse…”

  1. Konrad

    Hi, I’m from Poland. I live in Zawidów and this light pollution worries me too. I used to have place in Chech where I was observing sky with my telescope but now is worst and worst. Someone posted this page on polish astronomy forum and I hope we can do something. At least send note to Polish Government.

  2. drood

    Elektrárna Turów – Záře nad skleníky – timelapse

    https://www.youtube.com/watch?v=crBygz2_8U8&feature=youtu.be

  3. slappy

    Investor tvrdí, že pro rozšíření skleníků počítá s použitím odstínění:

    http://liberec.idnes.cz/reportaz-z-polska-skleniky-na-pestovani-rajcat-fr6-/liberec-zpravy.aspx?c=A160216_164240_liberec-zpravy_tm#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main

    Každopádně zdá se, že tato kauza přivede debatu o světelném znečištění do evropského parlamentu.. Třeba nakonec těmhle skleníkům ještě poděkujeme. Když mohla EU zakázat žárovky, třeba konečně zakáže svícení nahoru!!