Světelné peklo z Polska

V posledních týdnech se čím dál více lidí začíná ptát, co se to děje v oblasti polského výběžku, kde je hnědouhelný důl a elektrárna Turów. Už jsme si tak nějak zvykli, že lidé pro trochu energie (výhřevnost tohoto paliva a účinnost výroby elektřiny je extrémně nízká..) a pro peníze udělají neuvěřitelné věci. Už jsme vstřebali, co se dělo v minulosti a jak byly ničeny jizerské lesy. A není toho dost. Teď zas máme akceptovat, že se hned u hranic staví skleníky, kde se svítí 24 hodin denně. A ke smůle obyvatel z Německa a z Čech, natož astronomů, zjišťujeme, že už dnes existujících 10 hektarů skleníků škodí nočnímu ekosystému asi jako stotisícové město. A to je jen začátek. Poláci plánují celkem 100 hektarů. Donutíme je skleníky alespoň odstínit? I tuto otázku si dnes klade stále více lidí. Informoval o tom i Liberecký deník.

Níže je obrázek ukazující, jakým způsobem se změnil tok světla přímo nahoru podle družice Suomi. Přesná měření bude třeba ještě provést, stejně jako odpovídající porovnávací snímky, ale už teď je každému, kdo navštívil v poslední době Frýdlantsko jasné, že nárůst světla je zde výrazný. Situaci budeme monitorovat a doufejme, že i naše aktivity přispějí k tmavším nocím ve Frýdlantském výběžku a koneckonců snad i k ne o moc horší obloze v Jizerské oblasti tmavé oblohy, která je tím přímo ohrožena.

LP Turow 2015-2014

2 komentářů k “Světelné peklo z Polska”

  1. Pavel

    V oblasti dolu Turów o rozloze 45 km2 existuje i záměr rozšíření a prohloubení dolu, což bude míti i důsledky hlavně s pitnou vodou v naší příhraniční oblasti na Frýdlantsku. Chrastavsku a Hrádecku. Samozřejmě i rozšířením dolu až k naší státní hranici bude míti i vliv na další zvýšení intenzity osvětlení v povrchového dolu při dotěžení uhlí.

  2. Pavel

    Projekt na rozšíření tohoto hnědouhelného dolu není definitivně schválen a posuzuje se jeho záměr zda se vůbec uskuteční. Požadavky Česka ohledně dolu Turów podle ministra životního prostředí Richarda Brabce ve Varšavě budou splněny. Polská strana se zavázala, že doplní informace a bude s ČR postupovat společně.