Měsíc, Jupiter, Mars a Saturn

Když obloze vévodí Měsíc krátce před úplňkem, tak je ten správný čas, vyrazit si užít trochu legrace s planetami. Na turnovskou hvězdárnu jsem dojel kolem 22. hodiny a prvním objektem na který jsem natočil štěrbinu kopule a následně i dalekohled byl Jupiter. Seeing byl na zdejší podmínky standardní (Ant. II-III), nasadil jsem na okulárový konec binohlavu a dlouhé minuty se kochal oblačnými pásy při zv. 225×. Poté jsem se přesunul na nedaleký Měsíc, seeing se asi lehce zlepšil, neboť jsem na první pohled rozeznával několik malých kráterů v Plato. Detaily na terminátoru byly famózní. To mě přimělo k experimentování – měl jsem s sebou zrcadlovku, tak jsem ji využil a pořídil pár snímků Měsíce a zkusil i Jupiter.

Měsíc

Nejprve jsem ohnisko prodloužil na f/30 TV Powermatem a pak zkusil přidat ještě Baader Barlow 2.25. Výsledný obraz při f/67,5 byl sice již dost tmavý, ale při zvýšení ISO na 3200 i zde vykazoval řadu detailů. Pořídil jsem krátká videa, uvidíme jestli z nich MaG dostane něco víc než já ze single shotu. Ale i tak jsem si na displeji všiml, že se začíná nasouvat GRS. Ještě než jsem o půlnoci zalezl do spacáku, zkusil jsem namířit Somet 25×100 na hvězdu Merak v UMa. Ale díky blízkosti Měsíce jsem neviděl ani galaxii M108, ani mlhovinu M97, ani kometu C/2014 S2.

Měsíc

Budík mě vytáhl ve 4 hodiny ráno a pohled z kopule naznačoval, že oblačnosti výrazně přibylo, ale nad jižním obzorem bylo stále jasno. Svítil tam výrazně oranžový Mars, na který jsem namířil dalekohled. Seeing byl oproti večeru o poznání horší (Ant. III-IV), max. použitelné zvětšení bylo 225×. Na aktuálně přivrácené polokouli Marsu jsem rozeznal pouze fázi a tmavé Mare Sirenum. Ač jsem namáhal zrak sebevíc, sněhy olympské (Nix Olympica) jsem nevykoukal. Nedaleký Saturn byl také pěkný, kromě Cassiniho dělení po téměř celém obvodu prstence, jsem identifikoval i jeho trabanty Titan, Dione, Rheu a Thetis. Teplota v kopuli byla celkem příjemných 6 °C a v 5 hodin ráno jsem spokojeně odjížděl domů.

Aleš

MaG: Tak video je bohužel pouze černobílé a vzhledem k nestabilitě chodu montáže velmi roztřesené. Nechápu, kde tam Aleš vytvořil tak nádherný singleshot. Pro srovnání video prohnané Autostakkertem a mírně doostřené (vylézá cibulový jev).

Jupiter složeno

Dobrý pokrok ve zpracování videa předvedl Dalibor Oršulík z Liberce. Nabízíme jeho verzi zpracování Jupiteru.

Jupiter Aleš Dalibor

2 komentářů k “Měsíc, Jupiter, Mars a Saturn”

  1. martin.gembec

    Na to video jsem zvědav. Singleshot je krásný. Hvězdárna má něco do sebe. U Jablonce bylo už před půlnocí 0 °C.

  2. Dalibor

    Moc pěkné.
    V Liberci mi nepřál seeing, kolem 22-23h to plavalo a použitelné zvětšení max. kolem 70x. A to jsem po dlouhé době vytáhl TAL a ASInu, že natočím jupiter. Aspoň jsem na rozmázlém koutoučku jupiteru zjistil, že musím vyčistit optiku ;-)