Ko-ko-ko-komety!

Jasné počasí koncem prázdnin dělalo radost jistě nejen amatérským astronomům. Nepřetržitá šnůra 10 jasných nocí vyvrcholila s příchodem novoluní. V plánu byl tradiční podzimní výlet do rakouských Alp, ale z něho nakonec sešlo. Vzali jsme tak zavděk bližšími polskými Jizerkami, ale nemuseli jsme litovat. Noc z 30. na 31. srpna 2016 si každý přítomný bude rozhodně pamatovat.

Sešli jsme se na našem oblíbeném místě zkraje večera ještě za soumraku v hojném počtu. Ladis, MM, Ladek a HoPi přivezli svá tříkila, Ladin dotáhl svůj desetipalcový „půlmetr“ a já vzal tradiční 16″ Almaru. Každý měl svůj plán, já věnoval noc samozřejmě hlavně kometám.

A to byl také důvod, proč jsme již od 21 hodin byli na místě. Hlavním cílem bylo totiž ulovit kometu 237P/LINEAR, o kterou jsem se už sedmkrát neúspěšně pokoušel. A tentokrát se povedlo! Sešly se totiž výborné podmínky bez obvyklého zákalu u obzoru. Krátké okénko viditelnosti se objevilo mezi 21.20 a 21.25 SELČ, kdy byla už slušná tma a objekt stále ještě rozumných 5  stupňů nad obzorem v souhvězdí Vah. Cíl byl tedy splněn, ale vše bylo ještě před námi.

Na další vlasatice už bylo možno v klidu posečkat, až přijde astronomická noc. I tak to byla ale občas docela duchařina. Třeba taková C/2014 W2 (PANSTARRS) donedávna hezky viditelná se s námi už definitivně loučí. I při stelárním dosahu v těch místech v Severní koruně kolem 16 mag nebylo spatření difúzní mršky vůbec snadný úkol. Navíc jsem musel počkat, až odleze od hvězdičky 14,1 mag, která dosti rušila.

Málem bych propásl vhodné podmínky pro spatření naopak zjasňující kometky C/2015 V2 (Johnson). Ta během noci spolu s Velkou medvědicí prochází nízko nad severním obzorem. Ten je naštěstí v Jizerských horách poměrně tmavý. Potvůrka je už pěkně jasná, odhadl jsem ji na 14,0 mag. Budeme se těšit, co předvede v příštím roce.

Taková 29P/Schwassmann-Wachmann vyvádí skopičiny prakticky neustále. Po nedávném outburstu je stále pozorovatelná, i když se pro nás promítá jen nízko do souhvězdí Střelce. Jasnost má nyní také kolem 14 mag.

Podobně jasná, ale mnohem víc difúzní je další periodická 53P/Van Biesbroek. Nachází se v Kozorohu a také se s ní zřejmě budeme pomalu loučit. Na ni se osvědčilo zvětšení 177×, které mi dává Ethos 13 mm.

Pěkně viditelná je nyní C/2016 A8 (LINEAR). Ta se doslova řítí Labutí. Pohyb mezi hvězdami lze pozorovat téměř online v okuláru. Během pár minut se znatelně posune. Vypadá jako malá kruhová skvrnka bez ohonu. Nejlepší zvětšení na ni bylo 230×.

Druhou polovinu noci otevřela C/2011 KP36 (Spacewatch). Bylo potřeba počkat do dvou do rána, až Velryba vystoupá výš k jihu. Drží si jasnost kolem 14,5 mag a je viditelná jako mlhavá skvrnka už od malých zvětšení. Při 230× pak byla zřetelná i kondenzace do středu.

Následovala čtveřice nových komet, jejichž pozorování doposud rušil Měsíc. První z nich je napůl asteroid, napůl kometa 174P/Echeclus. Po nedávném outburstu je pozorovatelná i našimi malými přístroji. Jeví se jako hvězdička 15,2 mag v souhvězdí Ryb.

Za druhou se musíme vydat do Orionu. 226P/Pigott-LINEAR-Kowalski je také slaboučká. Pro jistotu jsem si počkal, abych mohl zaznamenat její pohyb a měl jistotu, že ji opravu vidím. Dosah v těch místech byl kolem 15,4 mag.

Sice o něco výš v Býku, ale o to větší duchařina byla 146P/Shoemaker-LINEAR. Chvílemi tam občas něco probliklo a i přes limitní magnitudu okolo 15,7 jsem si viditelností dlouho nebyl jistý. Když jsem se k ní ale po hodině vrátil, „duch“ se posunul. Byla to tedy evidentně ona. Zatím nevím ze světa o žádném vizuálním pozorování, tak doufám, že to budu moci brzo ještě znovu potvrdit.

Nakonec jsem si nechal bombónek v podobě 43P/Wolf-Harrington. Počkal jsem si do čtvrté ranní, kdy už byla 10 stupňů nad obzorem. Nechala se pozorovat na světlající obloze jako mlhavá skvrnka s jasnějším středem. Odhadl jsem ji na 12,4 mag. Stala se tak mojí 142. zaznamenanou kometou.

Celou noc nám zpestřovalo množství padajícíh hvězd, SQM-L ukazovalo kolem 21,4 MSA a kupodivu vůbec nefoukalo. I tak byla docela zima, teploměr ukazoval kolem 5 °C. To ovšem vůbec nemělo vliv, abychom si užili jednu z nejlepších nocí roku. Radost z ní mi nemohla pokazit ani znovu proražená olejová vana na mém „teréním“ TT. Nebylo to jako na Edelweissu, ale rozhodně to stálo za to!

Vic KaL ◊!

 

2 komentářů k “Ko-ko-ko-komety!”

  1. Ales

    Dlouho jsem zvažoval, zda se k výpravě do lomu přidat, ale představa nakládání míchačky (16″ dobson) do auta a hodinové cesty v porovnání s nutností druhý den brzy vstávat, mě zlomila. Nakonec jsem tedy vzal pouze do jedné ruky binar a do druhé stativ a vyrazil před 22 hod. na Kopaninu, kam to mám autem 5 min. Obloha byla i zde velmi slušná, mléčná dráha svítila a překvapilo mě, jaké věci se dají binokulárem 44×150 pod dobrou oblohou vidět. Bylo chladno a celkem foukalo, vydržel jsem asi do půlnoci a pak jel spát…

  2. Marek Biely

    Pěkná práce. :)